eur:
386.78
usd:
369.5
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
Nyitókép: Fortepan / FŐFOTÓ

Röhejes filmes bakit fedeztek fel 55 év után az Egri csillagokban

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből készült filmet Várkonyi Zoltán rendeztre, a hatalmas sikerrel járó szuperprodukciót mintegy 18 millió néző látta.

"Hagyományos" felállásban egy átlagos filmet 20-30 nap alatt forgattak le, az 1968-ban forgatott, rendkívül népszerű Egri csillagokra ennek több mint dupláját szánták. Készültek felvételek Bulgáriában, a Balatonnál, a vár makettját pedig Pilisborosjenő határában építették fel. Mindemellett óriási stábbal dolgoztak: kevésbé köztudott, hogy a török hadsereget több ezer sorkatona alakította, és a távoli tömegjelenetekhez kétezer felfújható lufikatonát is használtak az ostromló sereg szemléltetésére.

Egy ilyen nagy stábbal készült filmnél nem is csoda, ha néhány baki is becsúszik a forgatásokon.

Legendássá vált a jelenet, amikor az egyik török katona karján megvillan a karóra, erről azonban kiderült, csak egy fotó alapján kezdett el terjedni a szóbeszéd.

A fénykép valójában az egyik forgatási szünetben készült, amikor tényleg órát visel az egyik szereplő, de a mozivásznon ez valójában soha nem volt látható.

Fortepan / Bojár Sándor
Az egri vár kicsinyített mása az Egri csillagok című film forgatásakor. Középen mikrofonnal a kezében Várkonyi Zoltán a film rendezője.
(Fortepan / Bojár Sándor).

A kerék mögött

A promotions.hu cikkéből kiderül: van egy baki, ami tényleg benne van a filmben és eddig nem szúrtak ki. A tüzes kerék jelenet elején, a kép bal felső szélén lehet látni három kiskatonát, akik kifutnak a kamera látószögéből a Magyar Néphadsereg egyenruhájában. Ők voltak azok, akik begyújtották a kereket, mielőtt az elgurult volna (2:19-nél látható).

A film ettől még mindig minden idők egyik legjobb magyar történelmi alkotása, amit ezek az apróságok talán csak még szerethetőbbé tesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×