eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Szakértői számítás: ekkora mínuszban vannak az infláció miatt a magyar nyugdíjasok

Elmarad a júniusi-júliusi rendkívüli évközi korrekciós nyugdíjemelés, amit a nyugdíjasszervezetek kértek volna a kormányzattól - tájékoztatta az InfoRádiót Farkas András nyugdíjszakértő. A Népszava is ír erről, a Pénzügyminisztérium azonban cáfolja a lap értesülését. Szerintük a valóság az, hogy ha az évközi adatok alapján azt állapítják meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke, akkor januárig visszamenőleg nyugdíjkorrekciót hajtanak végre. Megkérdeztük a helyzetről a NyugdíjGuru News alapítóját.

Az elmúlt két évben "hozzászoktatták" a nyugdíjas-társadalmat ahhoz, hogy ha megszaladna az infláció, akkor nemcsak az év végén, hanem év közben is érkezik korrekció.

"Nos, ezt a korrekciót utasította el egyelőre egy államtitkári levélben a kormányzat, ami számomra azért meglepő, mert a nyugdíjas-infláció még a normál inflációnál is némileg magasabb, a KSH május 10-én közzétett jelentése szerint 25,2 százalék volt. Mindenesetre a nyugdíjasok azt érzik, hogy a januári, 15 százalékos emeléshez képest ez a folyamatosan 25 százalék fölötti infláció egész egyszerűen megeszi a nyugdíjukat, nem is beszélve arról, hogy a nyugdíjasok pénzük egyre nagyobb hányadát kell, hogy élelmiszerre költsék, az élelmiszer-infláció ugyanis 40 százalékos" - ecsetelte az InfoRádióban Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója.

November!

November pedig kulcsfontosságú hónap lesz a nyugdíjasoknak, mivel a nyugdíjtörvény azt írja elő, hogy a nyugdíjakat korrigálni kell.

"Ha azt látja a kormányzat, hogy 15 százaléknál magasabb az éves infláció várható mértéke, novemberben kell, hogy legyen egy korrekció, amire semmi garancia nincs, mindenhonnan azt halljuk, hogy év végére akár egy számjegyű is lehet az infláció" - mutatott rá. Ezt a számítást egyébként tükrözi a jövő évi költségvetés is, amely 6 százalékos jövő évi inflációval számol, ami a jelenlegi 25 százalékos infláció mellett - Farkas András szerint - "rendkívül optimista becslésnek tűnik".

2024

Ami a jövő évi nyugdíjprémiumot illeti, a számítások szerint nagyjából átlagosan 12 ezer forintos prémiummal számolhat egy nyugdíjas, de erre sem lehet mérget venni a szakértő szerint.

"Ehhez az kell, hogy a jövő évi gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A kormányzat úgy tervez - és még az idei évből is van 7 hónap hátra -, hogy jövőre 4,1 százalékos lesz a GDP-növekedés, ami megint csak egy optimista előrejelzésnek tűnik, de ha így lesz, valóban lesz nyugdíjprémium, ennek a szorzója így 0,6 lesz, így jön ki a 12 ezer forint."

Farkas András nagyon régóta igyekszik ösztönözni a jogalkotókat arra, hogy a nyugdíjprémiumra költött összeget fordítsák a legszegényebb nyugdíjasok segélyezésére, egy úgynevezett szolidaritási korrekciós alapra, mert az a pénz, ha elosztjuk a 2,5 millió jogosult között, nagyon pici, miközben sokat jelentene annak az 500 ezer embernek, akinek ebben a rendkívüli inflációs közegben sem éri el a havi pénze a 100 ezer forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×