eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Drónnal készített képen a Velencei-tó a partfal komplex, fenntartható rehabilitációja projektzáró esemény napján Gárdonynál 2023. április 28-án. A mintegy 14 milliárd Ft uniós támogatásból megvalósuló beruházás keretében 47 helyszínen, összesen 29 km hosszúságban újultak meg a partvédőművek, valamint több helyszínen áramlásjavító kotrásokat végeztek. A kiemelt mederanyag egy részéből költőszigetek lettek kialakítva a nádas lápi részén, amely számos, tó körül fészkelő madárfajnak nyújt otthont.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Borúsan indult a szezon a Velencei-tónál, de ez cseppet sem baj

Évről évre nagyszerű közösség dolgozik azért, hogy egyre szebb, fenntarthatóbb, barátságosabb és vendégcsalogatóbb legyen a Velencei-tó – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Kápolnásnyéken, a Velencei-tavi turisztikai évadnyitón.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy erőfeszítéseik szemmel láthatók, és munkájuk eredményeként a következő évtizedben a tó elfoglalhatja a táj szépsége alapján kiérdemelt helyét az országos turisztikában, mert jelenleg „nem a rangjának megfelelő helyet foglalja el a közgondolkodásban”.

Szerinte olyan nyár következik, amikor a korábbi évek sport- és turisztikai fejlesztéseinek nagy része élvezhető lesz a tókörnyéken.

Bár a tavalyi vízhiányos évben a Velencei-tó kritikus helyzetbe került, a miniszter szerint mostanra jó irányba fordultak a dolgok a sok munkának és „az égieknek is hála”. Az esőre utalva jelezte:

„a turisztikai évadot esővel megnyitni a Velencei-tónál minden eddiginél időszerűbb”.

A megnyitón Gulyás Gergely átadta a Velencei-tóért díjat Görög István ezredesnek, a Pákozdi Katonai Emlékpark Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. Mint mondta, a díjazott „olyan időkben is kiállt a honvédelem ügye mellett, amikor azt hittük, kitört a világbéke”.

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója elmondta, hogy a vízszint tavalyi drasztikus csökkenése és az ezzel kapcsolatos hírek a másfél évtized alatt elért sikereiket is némiképp beárnyékolták. Továbbra is olyan fejlesztésekért dolgoznak, mint amilyenek a Balaton, a főváros és Tokaj-Hegyalja térségében már megvalósultak.

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelezte, hogy a tókörnyéki településeken nem állt meg az élet a nehéz helyzet miatt, komoly fejlesztések történtek a tavalyi szezonnyitó óta.

A vízszinttel kapcsolatban közölte: január óta minden vízcseppet a Velencei-tóba próbálnak „kormányozni”, ennek eredményeként most 106 centiméteres a vízállás, ez valamivel magasabb, mint tavaly ilyenkor volt.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×