eur:
389.59
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia helyszíne a Fejér megyei Sukorón, az akadémia alapkőletételi ünnepségének napján, 2021. november 25-én. Az új létesítmény a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épül meg.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Nyárra befejezik a Velencei-tó teljes megújítását

Közel jár a befejezéshez a Velencei-tavi partfal komplex felújítása, a 14 milliárd forintos projekt zárására június végén kerül sor.

A Magyar Építők számol be arról, hogy a 2017 óta tartó komplex vízrendezés során 47 helyszínen, 25 kilométer hosszan újultak meg a partvédő művek, történtek áramlásjavító kotrások.

Minden építési helyszínen kiemelt figyelmet kapott a korábban megtelepedett part menti nádas állomány épségének megőrzése, így a védelmüket szem előtt tartva zajlott a kivitelezés. Kilenc helyszínen természetes, ún. „lídós” partszakasz lett kialakítva a tó természetes tisztulásának elősegítése érdekében.

A természetvédelem jegyében áramlásjavító kotrásokkal alakítottak ki csatornákat, hogy a "lefűződött területek élő vízzel való összekapcsolását biztosítják". A kiemelt mederanyag egy részéből költőszigetek alakítottak ki a nádas lápi részén, mely számos, tó körül fészkelő madárfajnak nyújt otthont.

A halállomány természetes szaporodásának és a honos halfajok visszatelepítésének érdekében kialakított hat természetes ívóhely és két halbölcső segíti elő, hogy a halak szaporodásukhoz természetközeli élőhelyeket találjanak.

A beruházásról képgalériát is közül a szaklap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×