eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Orbán Viktor: A Momentum arra bujtogat, hogy az "emberek ne tartsák be a törvényeket"

Az azonnali kérdések órájában kérdezték a miniszterelnököt a Parlamentben.

Több képviselőnek is válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés hétfői ülésén. A többi között a pedagógusok státusztörvény-tervezetéről kapott kérdést a kormányfő.

MSZP: a pedagógus miért nem nyilváníthat véleményt a közoktatásról?

Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt kérdezte, hogy ha Magyarországon valóban él a szabadság és bárki elmondhatja a véleményét, akkor a pedagógus-státusztörvény tervezete miért tartalmazza, hogy a tanárok nem nyilváníthatnak véleményt a köznevelési rendszer működéséről? Miért nem élhetnek a polgári engedetlenség jogával sem? - sorolta kérdéseit.

Arra is választ várt: miért készült olyan jogszabály-tervezet, amely szemben áll az ország és az unió között már létrejött megegyezéssel? Kifogásolta azt is, hogy a pedagógus pályát egyfajta hivatásrenddé tenné a kormányzat.

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a kormány néhány szakmát - az egészségügyieket, a rendvédelmi és katonai szakmákat - hivatásszakmának nevez, amelyekről azt gondolja a kabinet, hogy sajátos jogi szabályozást igényelnek.

Emlékeztetett, hogy az első életpályatörvényt a pedagógusok esetében mintegy tíz éve vezették be. Újdonság e tekintetben nincs az új tervezetben - jelentette ki.

Az életpályát szabályozó törvény tartamáról zajlanak az egyeztetések, az Országgyűlés pedig az után fogja megvitatni az előterjesztést, ha az egyeztetések véget érnek - tette hozzá.

A pedagógusok munkáját életbevágónak nevezte az ország számára. Kijelentette: olyan törvényt szeretnének alkotni, ami jó elsősorban a diákoknak, másodsorban a pedagógusoknak.

Jobbik: támogatja-e a kormány a kötelező kereskedelmi és iparkamarai regisztrációt és tagdíjat?

Lukács László György (Jobbik) emlékeztetett: korábban már kezdeményezte, hogy töröljék el a kereskedelmi és iparkamarai kötelező regisztrációt, hogy a kamara megmutathassa valós társadalmi támogatottságát. Felszólalásában irritálónak nevezte az ötezer forintos kötelező kamarai hozzájárulást is.

Az ellenzéki politikus azt kérdezte a miniszterelnöktől: hajlandó-e a kormány támogatni kezdeményezését?

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: a kormány szerint kamarára és kötelező díjra szükség van, a kamraellenes hangokat nem támogatják. Hozzátette: a beszedett kamarai hozzájárulás elköltéséről kizárólag a kamara demokratikusan megválasztott testületei jogosultak dönteni.

A miniszterelnök azt mondta: ha nem lenne a kamara és a kötelező tagság, akkora kamara nem tudna kedvezményes hiteleket meghirdetni a vállalkozóknak. A kormány pozitívan, nélkülözhetetlennek ítéli a kamara munkáját - jelezte Orbán Viktor.

Momentum: elítéli-e a miniszterelnök a fiatalok gumibotozását?

Gelencsér Ferenc (Momentum) azt kérdezte a miniszterelnöktől: elítéli-e hogy a magyar rendőrség gumibotokkal ver ártatlan fiatalokat és könnygázt vet be azok ellen, akik az igazságért tüntetnek?

Arra emlékeztette a kormányfőt, hogy amikor egykor ő is kiállt az igazságért egy embertelen rendszerben, az ő torkához is szorítottak gumibotot.

Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a politikus figyelmét, hogy az országgyűlési képviselői eskü szerint "a törvényeket betartjuk és mindenkivel betartatjuk".

"Önök az ellenkezőjét teszik" - mondta a politikusnak. Folyamatosan arra bujtogatják az embereket, hogy ne tartsák be a törvényeket.

Magyarországon lehet tüntetni - szoktak is -, van azonban, amit nem lehet - folytatta. Nem lehet építési telekre törvényellenesen behatolni, nem lehet középületeket megrongálni és rendőröket sem lehet megdobálni. "Tartsa be képviselői esküjét!" - kérte a politikust.

LMP: akkumulátorgyarmattá tennék Magyarországot

Kanász-Nagy Máté (LMP) szerint a kormány akkumulátorgyarmattá tenné Magyarországot. Lehetett volna azt az utat is választani, hogy tudásalapú gazdaságot építenek, az oktatásba ruháznak be, vagy növelik a pedagógusok bérét, de nem ezt tették, helyette egy nagy összeszerelő üzemmé tennék Magyarországot, kizsákmányolva a humán és természeti erőforrásokat egyaránt. Szavai szerint ez a biztos receptje annak, hogy a közepesen fejlett országok csapdájában maradjunk. Érthetetlennek nevezte ezt a kormányzati politikát, amikor a víz, klíma és energiaválság közepén vagyunk. Szerinte ez a külföldi vendégmunkásoknak éri meg csupán, akik tízezrével jönnek majd ezekbe a gyárakba dolgozni. Sok sebből vérzik ez a politika, úgy tűnik, ez a ló, amire a kormány felszállt, mintha megdöglött volna - jegyezte meg.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elektromos autókról beszélve sok minden jut az ember eszébe, de a döglött ló a legkevésbé. Rámutatott: egész Európa elektromos autókat tervez és épít. Kiemelte: a magyarországi akkumulátorgyárak építése minden dimenzióban jól végiggondolt, iparpolitikai döntés. Rámutatott: Magyarországon a legszigorúbb európai környezetvédelmi normák vannak érvényben, semmilyen gyárat nem lehet építeni, amelyek nem felelnek meg a legszigorúbb, még a németországi szintet is meghaladó környezetvédelmi előírásoknak. Mindenki nyugodt lehet Magyarországon, ha a környékén gyár épül, a környezetvédelmi előírásokat be fogják tartani - húzta alá.

Kitért arra is, hogy Magyarország vízben rendkívül gazdag, és azon kell dolgozniuk, hogyan tartsák meg a rengeteg vizet, hogy azt fel tudják használni a magyar gazdaság számára.

Utalt a kormány határozatára is, miszerint minden munkahely első helyen a magyarországi magyarokat illeti meg, második helyen a szomszéd népeket és ha mind elfogyott, akkor lehet külföldről munkaerőt hozni. Soha nem lehet több munkaerőt behozni, mint ahány betöltetlen álláshely van Magyarországon - tette hozzá. Jelezte: a magyar munkavállalók biztonságban érezhetik magukat. Orbán Viktor közölte azt is: az akkumulátorgyárakban a munkások átlagfizetése a feldolgozóipari kereseteket 60 százalékkal haladja meg. A képviselő a magas munkabérek ellen beszél - mondta. Hozzátette: a termelőipar története azt mutatja, hogy először termelőegységek jönnek létre, aztán kutatóközpontok, aztán a fejlesztőközpontok, és így érnek el az értéklánc legmagasabb szintjére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×