eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára, a törvény előterjesztője felszólal a magyar állampolgársággal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 18-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Könnyítések várnak a családokra - az ellenzék szerint nem elég nagyok

Megosztja a parlamenti ellenzéket a kormánynak az a törvénymódosító javaslatcsomagja, amely a családok ügyintézését hivatott könnyíteni.

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével kapcsolatos törvénymódosításról vitáztak az Országgyűlésben csütörtökön.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára kiemelte:

  • a 16 év alattiaknak nem kell igazolni a tanulói jogviszonyt (lévén tankötelesek)
  • 16 év fölött pedig erre elég a diákigazolvány
  • automatikussá válik a gyedből a gyermekgondozást segítő ellátásba az átmenet
  • a különélő szülők bármelyike kezdeményezheti a családi pótlék felezését
  • egyes gyámhatósági eljárásokban kép- és hangkapcsolaton keresztül is nyilatkozatot lehet tenni, kivéve az örökbefogadási vagy a származásmegállapítási ügyben
  • a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatásra, ha az anya az igénylést megelőzően meghal.

Ellenzéki visszhang

A DK-s Gréczy Zsolt szerint a javaslat számos eleme támogatható, de javasolta a nevelőszülői hálózat problémáinak áttekintését is; nincs például egységes protokoll sem a nevelőszülők kiválasztására. A kormány családbarát voltát azzal igyekezett cáfolni, hogy 2010 óta hatszázezer magyar hagyta el az országot, és a középiskolások fele is azt tervezi, hogy külföldön boldogul.

Az MSZP-s Gurmai Zita úgy látja, megkönnyíti egyes ellátások igénylését a módosító csomag, de számos juttatás nem emelkedett majdnem másfél évtizede. Azt is kritizálta, hogy egyes juttatásokat annyira szűk kör vesz igénybe, hogy a népszerűsítésük nagyobb összeget emésztett fel, mint a kifizetett támogatás. Áttekinthetőbb ügyfélkaput is követelt.

A Jobbik - Dudás Róbert - szerint is pozitív javaslatok vannak az asztalon, de nem lényegiek.

A Mi Hazánk - Novák Előd - az információk hozzáférhetősége miatt panaszkodott, de a Jobbikhoz hasonlóan támogatni fogja a javaslatot a szavazáskor. Azt is követelte, hogy a családtámogatások legyenek tervezhetők, inflációkövetők.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×