eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szabó Roland operatív igazgató a Fővárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeit bemutató sajtótájékoztatón 2021. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Előre kifizette a 38 milliós kárt az állatkert csalással vádolt volt igazgatója

Szabó Roland kedden mondott le a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatói posztjáról, most az ellene folyó büntetőügyben tett érdekes lépést.

Felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést indítványozott vádiratában az ügyészség Szabó Roland ügyében – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Heves vármegyei Főügyészség. Az Egri Járási Ügyészség gazdasági csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Fővárosi Állat- és Növénykert a héten lemondott operatív igazgatója ellen.

Szabó Roland 2019 novemberében lett a fővárosi önkormányzat által működtetett budapesti állatkert operatív igazgatója, majd 2020 februárjában a főigazgató általános helyettese. Persányi Miklós főigazgató lemondását követően, 2020. március elsején Karácsony Gergely megbízta Szabót a főigazgatói feladatkör átmeneti ellátásával, majd a Fővárosi Közgyűlés az év szeptemberében elfogadta a főigazgató kiválasztását célzó nyílt pályázat kiírását.

Ezek után a főpolgármester Szabó Rolandot 2021. január 1. napjától öt év határozott időre kinevezte a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának, de a férfit már két hónappal korábban, 2020. szeptember 10-én üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a gyöngyösi rendőrkapitányság.

A lap szerint a férfi ellen korábbi munkáltatója, a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. tett büntetőfeljelentést, a rendőrség pedig ez alapján két és fél éve meggyanúsította őt, majd március 10-én az ügyészség vádat is emelt. A lap úgy tudja, a vádemelés előtt pár nappal Szabó Roland a vád szerint okozott kárt, közel 38 millió forintot átutalt a kft. számlájára. A férfi célja feltételezhetően ezzel az volt, hogy a bíróság a kár megtérítését enyhítő körülményként értékelje.

Karácsony Gergely a gyanúsítás után visszavonta Szabó Roland főigazgatói kinevezéséről szóló határozatát, ám operatív igazgatóként egészen mostanáig pozícióban maradt. A vádemelés nyomán a Fővárosi Közgyűlés vissza akarta hívni Szabó Rolandot, aki azonban időközben benyújtotta a lemondását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×