eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Résztvevők a Miskolci Kocsonyafesztiválon 2023. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Az önkormányzat szerint joggal küldték el a roma szervezet standját a fesztiválról

Miskolc MJV Önkormányzatának vezetése határozottan visszautasítja azokat a vádakat, miszerint rasszista megkülönböztetés történt a miskolci Kocsonyafesztiválon.

Elzavarták a miskolci Kocsonyafesztiválról Horváth Gyulát, az adománygyűjtő cigány szervezet elnökét a városi rendészek. Horváth Gyula lufit adott volna a támogatásért cserébe, de el sem kezdhette tevékenységét, mert kordonnal fenyegették, majd a rendészek a magánterületet bérbeadót rávették, hogy vonja vissza az engedélyét arról a részről, ahol a standja állt a miskolci Kocsonyafesztiválon – írja a Hírklikk.hu.

"Reggel óta zaklatnak, amióta elkezdődött a Kocsonyafesztivál. Először el akartak zavarni, aztán megfenyegettek, majd el akartak kordonnal takarni. Voltak itt vagy tízen, ellenőrizték a papírjaimat, de minden hivatalos engedéllyel rendelkezem” – mondta a civilszervezet elnöke.

A rendészek azt állították, a magánterületre is önkormányzati engedély kell. Ezután azzal érveltek, hogy azt a területet, ahol a standja áll, kisajátította a rendezvény szervezője a Kocsonyafesztivál idejére. Horváth Gyula szerint diszkriminálták, amikor a területről csak őt zavarták el, és ráadásul a másik árus, aki egyébként nem cigány, viszont szintén lufikat árul, maradhatott a rendezvényen.

Az önkormányzat válasza

"A Kocsonyafesztivál szervezői a szabályok, rendeletek betartásával végezték munkájukat, kaptak és adtak engedélyeket az árusoknak. Miskolc MJV Önkormányzata éppen ezért visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai részéről rasszista megkülönböztetés történt a Kocsonyafesztivál alatt" – írja a miskolci önkormányzat.

Azt írták: az Igaz Szó Magyarországi Romák Független Érdekszövetségének elnöke nem származása miatt nem árusíthatott a fesztiválon, hanem mert nem rendelkezett azokkal az engedélyekkel, amelyek a fesztiválon való kitelepüléshez szükségesek voltak.

Ennek ellenére a rendészet munkatársai és a szervezők is a megoldást keresték, ezért felajánlották , hogy a Szinva teraszon – ahol a Kocsonyafesztivál központi programjai voltak, és ahol a civil mozgalmak is megjelentek – díjmentesen felállíthatja a standját.

A szervezet elnöke nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

A közleményben azt írták, hogy az Érdekszövetség elnökének a korábbi Kocsonyafesztiválokon is voltak hasonló engedélyezési problémái. A szervezők akkor is jelezték a hivatalos, ingyenes útját az engedélykérésnek, de nem tartotta.

"A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a háromnapos téli fesztivál hatalmas siker volt, több százezer embert vonzott, igazi közösségi élményt nyújtott, fantasztikus hangulatot varázsolt Miskolc belvárosának utcáira, tereire" – írták. Az ország egyik legnagyobb téli-tavaszi rendezvénye botrányoktól, atrocitásoktól mentesen zajlott le.

Hozzátették:

a város vezetése elkötelezett a kisebbségi, nemzetiségi jogok betartása mellett.

A 2019 októberétől regnáló vezetés számos felzárkóztatási programot hirdetett, a roma nemzetiségi önkormányzattal és érdekképviseleti szervekkel is szorosan együttműködik. Példaként felhozták, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal a Lyukóvölgyben dolgozik azon, hogy az ott élő roma emberek életminőségét javítsák.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×