eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTITKomka Péter

Mire elég tizenhat fiatal háziorvos?

Szinte nincs 30 év alatti háziorvos - hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara; Torzsa Péter professzor szerint valóban kevés az utánpótlás, de a fiatalok nem szeretnének külföldön dolgozni, és csak kivárnak a praxisvásárlással.

Sokkal több fiatal családorvosra lenne szükség jelenleg Magyarországon. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője az InfoRádióban elmondta, a 30 év alatti családorvosok száma 16 fő.

"Ha nézzük a 2023-as keretszámokat - hiszen a négy egyetem családorvosi tanszékei képezik a családorvosi rezidenseket -, országosan 137 helyünk van évente, Budapesten 51 hely, Debrecenben 32 hely, Szegeden 28, Pécsett 26 rezidens kezdheti meg a 3 éves képzést".

A legnagyobb képzést tehát a Semmelweis Egyetem végzi, 51 főt fel tudnának venni,

jelenleg a három évfolyamon közel 130 rezidens van, és van, aki közülük gyermeket vállal, tehát nőként megszakítja a képzést, évente szakvizsgát tehát körülbelül 40 fő tesz.

Hogy mivel magyarázhatók az alacsony számok arról több dolgot is említett:

  1. élethossziglani döntést kell meghozni, hogy hol szeretne a rezidens praxist vásárolni, pár évig még helyettesítést kell vállalni
  2. életkor; a rezidensnek megvan már a PhD, emiatt később kerül a rendszerbe, emiatt is később kezdi meg a családorvosi praxist (sokan másodszakvizsgaként választják a szakmát).

Jó hírként viszont elmondta, hogy a náluk végzett rezidensek nem akarnak külföldre menni.

"Inkább kivárnak, és később döntik el, hogy hol akarnak családorvosként dolgozni" - mondta.

A képzés során próbálnak mintákat is mutatni, hogy konkrétan miként dolgozik egy családorvos, hogy minél többen válasszák ezt.

Ezen kívül a praxisközösségi munkát, a megszerezhető licenceket is igyekeznek megismertetni a fiatalokkal.

Torzsa Péter külön felhívta rá a figyelmet, hogy az alapellátásban részt vevő családorvosok - ezt korábbi vizsgálatok kimutatták - erősebb alapellátáshoz járulnak hozzá, a kívánt esetben alacsonyabb lesz a krónikus betegségek előfordulásának száma, és

a halálozási mutatókon is lehetne javítani.

Hogy meddig tartható fenn a jelenlegi háziorvosi ellátórendszer, arról azt mondta, a most, nyugdíjasként is rendelő háziorvosok kilépésével megnőne a betöltetlen - de nem ellátatlan - praxisok száma, a rendszerben lévő kollégáknak nagyobb lesz a terhelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×