eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Újabb fúrás kezdődik a békési gázmezőn

A héten elkezdődik a második kút fúrása a Békés vármegyei Nyékpuszta térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, a kút várhatóan nyáron vagy ősszel áll termelésbe - közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Az első kúton - amelyen hétfőn indult a termelés - elvégzett termelési tesztek ipari mennyiségű földgáz és kondenzátum (könnyűolaj) beáramlását eredményezték. "Nyékpuszta mezőben ennek alapján jelentős mennyiségű kitermelhető szénhidrogén vagyon prognosztizálható" - hangsúlyozta a minisztérium.

Hozzátették, szükség van a beruházás folytatására további kutak lefúrásával és a végleges termelési infrastruktúra megépítésével.

A második kút fúrása előreláthatóan 100 napot vesz majd igénybe.

A tárca emlékeztett, a kormány az ellátás biztonsága és az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentés védelme érdekében a lehető legnagyobb részben belföldön elérhető forrásokból fedezné az energiaigényeket. A hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növelnék.

A békési gázmezőn a héten megkezdődött kitermelés hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését, erősíti Magyarország energiaszuverenitását - hangsúlyozta a minisztérium.

  • A nyékpusztai nem hagyományos földgázmező kutatása, mezőfejlesztése és kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában zajlik.
  • Az első kút lefúrása tavaly tavasszal fejeződött be.
  • A következő öt évre ütemezett, úgynevezett Corvinus-projekt - amelyet tavaly nyáron kiemelt beruházássá nyilvánítottak - célja a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn.

A projekt a Sarkadi- és a Szeghalmi járás területén több települést is érint: Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom és Vésztő is részese a kiemelten közérdekű beruházásnak.

E települések közigazgatási területeit a beruházás részben a termelő kutak és a leendő gázüzem elhelyezkedése miatt, továbbá a földgáz termeléséhez és elszállításához szükséges csővezetékek nyomvonalai miatt érinti - közölte az EM.

(A nyitókép illusztráció, az első nyékpusztai kutat ábrázolja.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×