eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.
Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

Fuldokolnak az orvosok az igazolások írogatásának tengerében

Kincses Gyula kamarai elnök levelet írt Maruzsa Zoltánnak, szerinte nincs orvosszakmai értelmük ezeknek az igazolásoknak, a kormány szerint viszont nem adható a szülők kezébe annak a felelőssége, hogy megítéljék, gyermekük egészséges.

A gyerekorvosoktól napi több órát elvesz a a valódi betegellátásból az, hogy orvosi igazolásokat kell írogatniuk gyerekeknek.

Mint a Napi.hu összeállításából kiderül, az orvosokhoz érkező megkeresések 70 százaléka ilyen igazolások kérése, ezért az orvoskamara levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős BM-államtitkárnak, hogy találjanak megoldást erre, hogy a gyógyító, megelőző munkára több idejük jusson az orvosoknak.

A dolog aktualitását az adja, hogy a jelenleg is zajló influenzajárvány a gyerekeket sújtja a legnagyobb számban (44,3 százalék, a 60 év felettiek részaránya alig 8,4 százalék) az NNK adatai szerint.

Ismert, a jelenlegi jogszabályi környezetben nem tudják a gyermek hiányzását igazoltnak tekinteni orvosi igazolás hiányában az oktatási intézmények. Ráadásul az utólagosan kiállított igazolások csak a szülő bemondásán alapulnak, mégis jogilag az orvos a felelős az általa kiállított igazolás tartalmáért – derül ki Kincses Gyula kamarai elnök leveléből, amely kijelenti, ezeknek az igazolásoknak orvosszakmai indoka nincs.

A kormány álláspontja az, hogy az orvos nem háríthatja át a betegség miatt indokolt orvosi igazolás kiadását a szülőre.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×