eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Meghosszabbította a babaváró hitel és a falusi CSOK határidejét a kormány - a nap hírei

Jövőre olcsóbban kapják a távhőt a települések és intézményeik. Január 1-jétől megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlák.

Változatlan feltételekkel, 2024 december végéig meghosszabbította a babaváró hitel valamint a falusi CSOK határidejét a kormány. Emellett szja mentességet kaphatnak a 30 év alatti anyák. A családokért felelős államtitkár megerősítette: a 30 év alatti tanuló és friss diplomás nők teljes diákhitel-elengedést is kaphatnak, ha gyereket szülnek vagy örökbe fogadnak tanulmányaik alatt vagy annak befejezését követő két éven belül. Az új építésű lakásoknál igénybe vehető áfavisszaigénylés határidejét szintén 2024. december 31-ig hosszabbította meg a kormány. A 2022-ben kiadott nagycsaládos autóvásárlási határozattal érintett autók megvásárlására 2023. december 31-ig van lehetőség.

Jövőre olcsóbban kapják a távhőt a települések és intézményeik. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a földgázalapú szolgáltatóknál csaknem a felére eshetnek vissza a települések és intézményeik távhődíjai. Az indoklás szerint a nyár végéhez képest kedvezőbben alakul a földgáz tőzsdei ára. Az új díjak az Energiaügyi Minisztérium döntése alapján három negyedéven át maradnak érvényben, január elsejétől szeptember végéig nem változnak. A pontos hődíjakat még decemberben megismerhetik a piaci szereplők.

A hazai háztartások 60 százalékának nőtt a rezsije - ez derül ki GKI és a Masterplast közös felméréséből. Az eredmények alapján egy átlagos háztartásnak 12 ezer forinttal kell többet fizetnie az energiáért. A családi házakban élők kétharmada szerint emelkedett a rezsije, a társasházban lakóknak alig fele nyilatkozott ugyanígy. Budapesten 53, míg a községekben élők 68 százaléka tapasztalta a költségek növekedését. Eközben a Nézőpont Intézet kutatásából az derült ki, hogy a magyarok 78 százaléka nem érezte azt, hogy nagy mértékben nőtt volna a rezsiköltsége a tavalyihoz képest.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint januártól, az infláció miatt, továbbra is csökken majd az egészségügyi szakdolgozók reálkeresete. Soós Adrianna az InfoRádióban azt mondta: a tervezett béremelésről nem tudnak konkrétumot, de számításaik szerint az ápolók 33 és 55 százalék közötti béremelést kaphatnak két évre. Hozzátette: januártól tovább nő az orvosok és a szakdolgozók bérszínvonala közötti különbség. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint két ütemben, jövő júliustól és 2024 márciustól emelkedik majd az egészségügyi szakdolgozók bére.

Január 1-jétől megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlák. A Magyar Közlönyben megjelent a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetését szabályozó rendelet. Eszerint januártól összevonják a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket, így összeadódnak az azokban feltöltött összegek. A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte: a módosítás mintegy 2,5 millió kártyafelhasználót és csaknem 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint pozitívan.

Januártól csak elektronikusan lehet benyújtani egyes kérelmeket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál. A szervezet közleménye szerint ez érinti a regisztrációs igazolás, tartózkodási kártya, és letelepedési engedély kiadását, valamint a tartózkodási engedély meghosszabbítása iránti kérelmet is. Január 1-jétől szintén csak elektronikusan lehet benyújtani a kérelmeket jogi képviselő vagy jogi személy meghatalmazotti eljárása esetén.

Átvették a katonák feladatait a déli határon a határvadász ezred tagjai. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a hercegszántói határvédelmi bázison közölte: ezen a határszakaszon idén több mint 263 ezer illegális határátlépési kísérlet történt. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára komoly eredménynek nevezte, hogy négy magyar katonából három már szolgált a határnál.

Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte Ukrajna több régióját, köztük a fővárost, Kijevet. A nemzeti infrastruktúrát célba vevő támadásokra válaszul az egész országban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán hatóságok több régióban közölték, hogy néhány rakétát megsemmisítettek. Ez a legsúlyosabb orosz rakétatámadás december 16. óta.

Újraindult a forgalom a szerb-koszovói határ legnagyobb átkelőhelyén. A koszovói hatóságok néhány órával azután nyitották meg az átkelőt, hogy szerb elnök bejelentette a koszovói szerbek által felépített barikádok lebontását. A többi határátkelő továbbra is zárva van, de a torlaszok eltávolítása megkezdődött.

Izraelben letette az esküt Benjamin Netanjahu hatodik, az ország történetének 37. kormánya. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő párt, valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll. Az új izraeli kormánynak 33 tagja lesz, közülük öten nők – az előző kormányban még kilencen voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×