INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

polgár

villanyvezeték

adó

közvilágítás

A főváros első intelligens közvilágítási oszlopa az átadóján a budapesti II. kerületi Lövőház utca és Margit körút sarkán 2015. november 12-én. Az oszlop az elektromos autók számára töltőállomásként funkcionál, led világítása révén villamos energiát takarít meg, infokommunikációs háttere pedig ingyenes vezeték nélküli internet (wi-fi) elérést biztosít.

Új bevételi ötlet: póznadíjat vetne ki egy magyar önkormányzat

Infostart

Polgáron az áramszolgáltató megadóztatásából fizetnék a közvilágítás pluszköltségeit.

Polgáron az áramszolgáltatót adóztatnák meg úgy, hogy a közterület használatáról szóló helyi rendeletük módosításával az oszlopokra vetnének ki díjat. Az ebből befolyó pénzből fizetnék a közvilágítás pluszköltségeit – írja a hvg.hu.

Ha kiállja a törvényesség próbáját a rendelet, akkor precedensként más települések számára is megoldást jelenthet az egekbe szökő közvilágítási díjak megfizetésére. A közterület-használatról szóló helyi rendelet módosítását múlt héten tárgyalta a település képviselő-testülete, egy tartózkodás mellett a képviselők megszavazták a módosítást. A helyi rendeletek törvényességét a kormányhivatalok vizsgálják, ezen a szűrőn még át kell mennie a rendeletnek.

Polgár polgármestere. Tóth József szerint mivel a kormány az önkormányzatok hatáskörébe tolta a közvilágítást, így ők most élnek ezzel a joggal. Bár morálisan teljesen megalapozottnak tartja a póznadíj ötletét a kisváros polgármestere, a rendelet jogszerűségéről nincsenek teljesen meggyőződve, az ülésen a jegyző meg is jegyezte, hogy a jogszabálynak való megfelelés kérdéses lehet.

A polgármester nem gondolja, hogy spórolásként a város utcáinak elsötétítése megoldás lehet, ezért is kezdtek el más lehetőségeket vizsgálni a polgármesteri hivatal munkatársaival együtt. Mivel a közvilágítást már modernizálták, aligha tudnának másképp költséget megtakarítani, mint az éjszakai sötétséggel, de ezt el szeretnék kerülni. Így merült fel, hogy új bevételeket keresnek, és a közterület használatról szóló rendeletük módosításával találtak is egy alternatívát.

Az áramszolgáltató tulajdonában levő, de közterületeken álló oszlopokra vetnének ki díjat, ennek lehetőségét járták körbe. Egy 2000-es alkotmánybírósági döntést húztak elő a fiókból, a határozatban a testület megsemmisítette egy 1994-es törvény passzusát, amely a villanyvezeték közterületen való telepítésének és üzemeltetésének ingyenességet biztosított.

Nyitókép: MTI/Marjai János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018