eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a városházán 2019. november 25-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Baranyi Krisztina: Lázár Jánosig nem, csak az államtitkárig jutottam

A Ferencváros polgármestere indulni kíván a 2024-es önkormányzati választáson. Ha az ellenzéki pártok nem támogatják, előválasztás lesz – nyilatkozta. Arról is beszélt, hogy sok, a kormányzatnak fontos projekt indult a kerületében.

Baranyi Krisztina úgy véli, a pártok már elkezdtek készülődni a 2024-es önkormányzati választásra, amivel szerinte a legborzasztóbb dolog, ami történhetett, az az, hogy egy időben tartják az európai parlamenti választásokkal. „Hogy pontosan milyen felállása lesz a pártoknak, egyelőre nem tudom, nem vagyok párttag” – fogalmazott a Telexnek. Mindenesetre jelezte, indulni kíván. „Amennyiben úgy döntenek a pártok, hogy nem támogatnak, akkor nyilván újra előválasztás fog dönteni” – tette hozzá.

Az interjúban szó esett arról is, hogy néhány hete az ATV műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok kérdésre. A ferencvárosi polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta: láthatóan fáj a kormányoldalnak az ügy, és bár folyamatosan kapja a fenyegetéseket, úgy érzi, haszna volt az akciójának.

Arról is beszélt, hogy számára is érdekes volt látni, milyen fontos állami-kormányzati érdekek, beruházások vannak a kerületében. „Amikor átvettük az önkormányzat vezetését, szinte naponta jöttek hozzánk kormányzati beruházásokkal kapcsolatban, akkor észleltem, hogy

»te jó Isten«, a budapesti nagyberuházások legalább 70 százaléka ebben a kerületben van.

És hogy sok, a miniszterelnöknek fontos kormányzati projektet kezdtek el itt korábban előkészíteni, amiket nekem tovább kellene vinnem” – fejtette ki.

Az atlétikai stadionról – a kormányzattal kötött – alkuval kapcsolatban elmondta: a stadion épületében lesz egy 100 fős sportóvoda, illetve lesz a parkhoz tartozó infrastruktúra, egy játszótér, és a Vituki Strand visszaépítése. „Ami ezeknél kézzelfoghatóbb, az a hatemeletes szakrendelő épület, amit most építünk, és a jövő héten lesz az alapkőletétele” – tette hozzá Baranyi Krisztina, megjegyezve: ez egy 5,6 milliárdos beruházás, amin felül még 1 milliárd 260 millió forintot kaptak két önkormányzati lakóház rehabilitációjára. Állítása szerint

ütemterv szerint halad minden.

A fővárosi beruházások lelassításáról szóló hírekkel kapcsolatban kifejtette: próbált személyes egyeztetést kezdeményezni Lázár János illetékes tárcavezetővel, de csak az államtitkárig jutott. Elmondásuk szerint a fővárosi nagyberuházások folytatásáról, szüneteltetéséről, vagy teljes leállításáról csak

jövő év júniusában lesz végső döntés.

„Akkorra tudják megmondani, hogy mondjuk a HÉV-beruházás, a híd, az 5-ös metró megvalósul-e. Ha igen, mikor, mennyit csúszik” – sorolta.

Az 5-ös metrót illetően elmondta: minden azon múlik, hogy mennyi uniós forrást kap Magyarország, és ehhez kapcsolódik például a Boráros tér teljes felújítása is, amihez nem tudnak, és nem is akarnak hozzányúlni a metróépítés elkezdése előtt.

A Ferencvárost érintő parkolási reformmal kapcsolatban emlékeztetett: momentán kétezer forint az éves díja, ami az adminisztratív költségeket sem fedezi. Ő évi 12 ezer forintot javasolt, de azt leszavazta a kerületi közgyűlés. Még a kompromisszumos 6000 forintos javaslatot sem fogadták el – tette hozzá a polgármester, aki szerint a helyi politikusok nagyon félnek attól, nehogy beleilleszkedjen az „autósüldözés narratívába”. A P+R parkolók kialakításával kapcsolatban azt mondta: ez megint egy olyan probléma, amiben a Fővárosi Önkormányzat az illetékes. „Tehetünk rá természetesen javaslatokat, de erről sem én döntök.”

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×