INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

egyetem

beruházás

baranyi krisztina

Baranyi Krisztina Fudan-népszavazását hárman is megtámadták a bíróságon

Baranyi Krisztina Fudan-népszavazását hárman is megtámadták a bíróságon

Infostart

Egy előzőleg elutasított kérdés ügyében pedig a polgármester fordult a bírósághoz.

Bíróságra került a tervezett Fudan-beruházást blokkolni kívánó ferencvárosi helyi népszavazás ügye. A kormány által tervezett Fudan-beruházást megakasztani kívánó kerületi szintű, ferencvárosi népszavazást többen is megakadályoznák – írja a hvg.hu.

A helyi népszavazási kezdeményezések ügyében fellebbviteli fórumként illetékes Fővárosi Törvényszék közölte: az ügyben a helyi választási bizottság által hozott két döntés ellen négy felülvizsgálati kérelem érkezett hozzájuk.

Korábban az Infostart is beszámolt arról, hogy Baranyi Krisztina polgármester két népszavazásra javasolt kérdést is benyújtott szeptember végén.

  • Az első kérdésben azt firtatnák, hogy mit szólnának a kerületben élők ahhoz, ha a kollégiumokat is tartalmazó Déli Városkapu fejlesztés a nemzetközi pályázaton díjnyertes tervtől eltérő funkcióval és módon valósulna meg.
  • A másodikban arra kérdeznének rá: egyetértenek-e azzal, hogy Ferencváros önkormányzata egyetlen saját tulajdonában lévő ingatlant sem adna át a Fudan Egyetem megépítésére?

A választási bizottság csak a második kérdést engedte át, az első kérdést nem hitelesítette. A Fővárosi Törvényszék azt nyilatkozta, hogy a jóváhagyott kérdésre hárman adtak be felülvizsgálati kérelmet, de a nevüket személyiségi jogi okok miatt nem közölhetik. A legelső kérelem november 14-én érkezett, és mivel a törvény szerint harminc nap van az elbírálásra, egyikről sem hoztak még döntést.

A negyedik, Baranyi Krisztina által benyújtott kérelemről sem döntött még a bíróság, ami a másik népszavazási kérdésre vonatkozott.

A polgármester amiatt támadta a döntést, mert azt a kérdést nem engedte át a helyi választási bizottság.

A kínai Fudan Egyetem kampuszának kiszemelt fővárosi kerület polgármestere azért próbálja helyi népszavazással útját állni a beruházásnak, mert az Alkotmánybíróság májusban elkaszálta az ezt célzó országos referendumot, a fővárosi népszavazás mögül pedig kihátrált a Demokratikus Koalíció és a budapesti városvezetés is. Akkor úgy tűnt, nem lesz népszavazás, de a kerületi szinten mégis javaslatot tett a polgármester.

Baranyi Krisztina úgy vélte: „Az Orbán-kormány Oroszországtól most aligha számíthat pénzre, de Kínától talán vehet fel hitelt, a Budapest-Belgrád vasútvonal is kínai hitelből épül, a hitellehetőségért cserébe pedig leporolhatják a Fudan-terveket.”

Mint korábban írtuk, a Fudan Egyetem budapesti kampusz alapítványnak új operatív vezetője lett. A tavaly nyár óta működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány feladata az azonos nevű egyetem fenntartása, azonban a kínai intézmény még konkrét tervek szintjén sem létezik.

A hvg.hu azt írta, ennek dacára az alapítvány tavaly nyár óta működik, van kuratóriuma, van elnöke, sőt a többi hasonló, érdemi munkát is végző egyetemi alapítványtól eltérően itt a feladathiány életre hívott egy főigazgatói pozíciót is.

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018