eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csiki Varga Tamás: az ügy gazdasági jelentősége indokolja a Miniszterelnök Katonai Irodája létrehozását

A terület közvetlenebb átláthatósága miatt születhetett meg a közvetlenül a kormányfőhöz tartozó Miniszterelnök Katonai Irodája – mondta Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

Csiki Varga Tamás szerint egyelőre csak körvonalazódik, hogy mi is lesz a feladata a Miniszterelnök Katonai Irodájának, de a sejtések nem biztos, hogy pontosan leképezik a szervezeti és működési szabályzatában rögzített feladatokat.

Mint mondta, az elmúlt egy évben az a portfólió, ami a haderőmodernizációról, védelmi beszerzésekről, illetve védelmi ipari fejlesztésekről szólt, kezdetben Maróth Gáspár munkásságához és az ő kormánybiztosi irodához kapcsolódott, majd a választásokat követően átkerült a Honvédelmi Minisztériumba. Következő lépésként a portfólió felügyelete most a Miniszterelnök Katonai Irodájához kerül.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa úgy véli, kissé atipikus a megoldás, hogy a miniszterelnök alatt van egy kifejezetten katonai iroda, hiszen a politikai irányítást a honvédelmi tárcán és miniszteren keresztül egyébként is meg tudja valósítani a kormányfő. Szerinte az átalakítást az ügy gazdasági jelentősége indokolja,

a miniszterelnök pedig személyesen is képben akar lenni,

rálátva a területre.

Eközben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentette, hogy Palkovics László volt technológia és ipari miniszter a hadiipar fejlesztésében kap fontos szerepet. Csiki Varga Tamás ismeretei szerint Palkovics László annak a zrt.-nek a vezérigazgatói posztját fogja betölteni, amely a védelmi ipar állami tulajdonban lévő szervezeteit tömöríti.

Emlékeztetett: jogi értelemben és a joggyakorlás szempontjából korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá csoportosították a védelmi ipari és biztonságtechnikai cégeknek a tulajdonosi és felügyeleti jogait, amelyek most – meglátása szerint racionálisan – a Honvédelmi Minisztériumhoz kerülnek, illetve annak háttérintézményeként fognak működni. És ezt a nagy állami konglomerátumot fogja Palkovics László vezetni – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×