eur:
393.85
usd:
368.17
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én. Az előző napon életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szakmai egyeztetést kér a hatósági ár miatt két minisztertől a Tojásszövetség - a nap hírei

Újabb területekre terjesztheti ki a hadiipari együttműködést Törökország és Magyarország. Szakmai egyeztetést kér a tojás hatósági ára miatt a gazdasági- és az agrárminisztertől a Tojásszövetség. Online formában sem vesz részt az orosz elnök a G20 csoport csúcstalálkozóján.

Magyarország és Törökország nem adja fel közös céljait a háborús válság idején sem – erről a két ország vezetője egyeztetett az üzbegisztáni Szamarkandban. Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan megerősítette: elkötelezettek a kétoldalú kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett, újabb területekre terjeszthetik ki a hadiipari együttműködést. A török elnök kijelentette: Magyarország energiabiztonságának Törökország biztos háttere marad a jövőben is. Egyetértettek abban, hogy mielőbb fegyverszünetre, tárgyalásokra és békére van szükség Ukrajnában.

A jelenlegi nehéz és bizonytalan globális helyzetben Magyarország számára hatalmas versenyelőnyt jelent a részvétel a Türk Államok Szervezetének munkájában - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Szamarkandban. Szijjártó Péter a legfontosabb kérdésnek ma azt nevezte Európában, hogy a kontinens országai biztosítani tudják-e az energiaellátásukat a jelenben és a jövőben. Kiemelte, hogy a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországig elérő földgázvezeték az egyetlen olyan szállítási útvonal, amelyen korlátozásoktól, technikai nehézségektől mentesen, teljes kapacitással folyik a tranzit Oroszországból.

A bírósági szervezet működéséről még folyik egyeztetés, de akár újabb témák is felvetődhetnek az uniós pénzekről készülő megállapodás aláírása előtt – mondta az InfoRádióban a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Navracsics Tibor szerint még az idén egyezség születik, és jövőre érkezhetnek az első brüsszeli utalások. Hozzátette: folyamatosak a visszajelzések a brüsszeli tárgyalópartnerek részéről a magyar erőfeszítésekkel kapcsolatban, bár időről időre előfordul, hogy pontosítani kell a feladatokat, illetve az elvégzendő munkát.

Szakmai egyeztetést kér a tojás hatósági ára miatt a gazdasági- és az agrárminisztertől a Tojásszövetség. Kifogásolják, hogy míg a tejnél, a lisztnél és a cukornál egyféle termékre terjesztették ki az ársapkát, addig a tojásnál mindenféle tartásmódra, méretre és csomagolásra vezették be az árstopot. A szakmai szövetség szerint a jelen helyzetben nem lesz könnyű fenntartani a megfelelő tojás-ellátottságot. A magyar tojástermelés nagyjából 80 százalékát fedezi a hazai igényeknek, így importra is szükségünk van.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége üdvözli, hogy a kormány megkezdi a magyar egészségügy reformját, de hiányolja a komplex átalakítást és a tervezett lépések tartalmában is lát hiányosságokat. A szervezet holnapján közzétett összefoglaló hangsúlyozza, hogy a kormányzati terv egyáltalán nem foglalkozik a köz- és a magánellátás viszonyának rendezésével. A MOK elnöksége a teljesítmény-mérés bevezetésének módját és ütemezését elsietettnek tartja, és úgy véli, az alapbér ehhez kapcsolt csökkentése visszaélésekre ad módot.

A béke útjában álló akadályok lebontásán kell dolgozni - hangsúlyozta a magyar köztársasági elnök a párizsi békefórumon. Novák Katalin kiemelte: az Ukrajna elleni orosz támadást a kezdetektől fogva egyértelműen elítéli Magyarország. Novák Katalin tíz pontban foglalta össze, melyek a béke ellen ható tényezők. Elsőként azt emelte ki, hogy békét annál nehezebb teremteni, minél régebb óta tart. Szerinte hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre, a tárgyalások megkezdésére.

Ismét javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését az Európai Bizottság. A pénzügyminiszter a közösségi oldalán azt írta, hogy a bizottság számítása szerint 5,5 százalékos lehet az erősödés éves szinten. Varga Mihály megjegyezte, hogy az uniós átlag 3,3 százalék, vagyis Magyarországon jóval nagyobb mértékben emelkedhet a gazdasági teljesítmény. Emlékeztetett, hogy a bizottság nyáron még 5,2 százalékos növekedést valószínűsített Magyarországon.

Fordulópontra érkezett az Európai Unió gazdasága, amely egy erős első fél év után sokkal nagyobb kihívásokkal teli szakaszba lépett. Ebben az ukrajnai háború által kiváltott sokkok csökkentik a globális keresletet és erősítik az inflációs nyomást - írta az Európai Bizottság az őszi gazdasági előrejelzésében. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve közölte, a gazdasági hangulat jelentősen romlott, így az idei növekedés ugyan várhatóan valamivel jobb lesz a korábban előrejelzettnél, a 2023-as kilátások jelentősen gyengébbek, az infláció pedig magasabb lesz a legutóbbi, nyári időközi prognózishoz képest. Hozzátette: az év utolsó negyedévében várhatóan az unió teljes gazdasága recesszióba kerül.

Az orosz elnök online formában sem vesz részt G20 csoport csúcstalálkozóján – közölte a Kreml. A Bali szigetén jövő kedden és szerdán megtartandó találkozón az orosz delegáció vezetője Szergej Lavrov külügyminiszter lesz. Azt már korábban közölték, hogy Ukrajna elnöke online bekapcsolódik a G20-ak tanácskozásába.

Az ukrán fegyveres erők egységei már beléptek a márciusban orosz megszállás alá került Herszonba. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága megerősítette: a város visszatér Ukrajna ellenőrzése alá. A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást, a genfi egyezmények betartását, az élelmet, az orvosi ellátást és a fogolycsere lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×