eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sabine Verheyen európai néppárti (EPP) német képviselő, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága delegációjának vezetője sajtótájékoztatóra érkezik Budapesten, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájában 2022. november 4-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

EU-küldöttség a magyarországi látogatás után: "folyt. köv."

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának delegációja szerint folytatni kell a strukturális párbeszédet Magyarországgal egymás jobb megértése és a közös európai értékek megerősítése érdekében.

Sabine Verheyen európai néppárti (EPP) német képviselő beszámolt róla, hogy a magyar fővárosban eltöltött több mint két nap alatt gyümölcsöző, konstruktív, de néha ellentmondásos eszmecserét folytattak. Találkoztak Csák János kulturális és innovációs, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Közép-Európai Egyetem (CEU), valamint különböző médiaorgánumok és civil szervezetek képviselőivel - mondta el a képviselő.

Kiemelte,

a tapasztalataikat Brüsszelben kiértékelik majd, a következtetéseket pedig jelentésben fogalmazzák meg,

mert figyelembe szeretnék venni a helyzet összetettségét, és nem akarnak elhamarkodott megállapításokat tenni.

Sabine Verheyen tett néhány általános megjegyzést a magyar média helyzetével kapcsolatban. Elmondta, nem értenek egyet azzal, hogy kormánypárti és ellenzéki orgánumokra osztják fel a médiumokat Magyarországon.

Véleményük szerint a médiának politikailag és pénzügyileg függetlennek kell lennie, mert csak így láthatja el az ellenőrző szerepét.

A média a demokrácia negyedik alappillére, a működőképes demokrácia elengedhetetlen feltétele, ezért garantálni kell a függetlenségét,

ami szerintük azt jelenti, hogy bármelyik médium dicsérheti vagy kritizálhatja a kormányt vagy az ellenzéket, de ettől nem lesz kormányellenes vagy ellenzéki - hangsúlyozta a delegáció vezetője. Sabine Verheyen kitért arra is, hogy tájékozódtak az oktatás helyzetéről, ezen belül is az Erasmus+ és a magyar tehetségeket támogató programrokról.

Elmondta, hogy nagyon örült az újbóli találkozásnak Navracsics Tiborral, aki egykor európai uniós biztosként sokat tett az oktatáspolitikáért. A miniszterrel beszéltek a kritika alatt álló magyar oktatási rendszerről, valamint a jövőre Európa kulturális fővárosába, Veszprémbe tervezett programokról is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×