eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Számok bizonyítják, hogy hulladékot égetni tévút

Fokozása nem jelenthet megoldást az oroszoktól való gázfüggőség csökkentésére, a belőle nyert energia elenyésző mértékben tudná kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat - derül ki a Zero Waste Europe friss tanulmányából, Szabó György (Humusz) pedig az ártalmait is részletezte az InfoRádióban.

Fontos a hulladékégetésről beszélni, és az is, hogy erről tanulmányok születnek; Szabó György, a Humusz alelnöke az InfoRádióban elmondta, elterjedt nézet, hogy minél több hulladékot égetünk el, annál inkább tudjuk magunkat függetleníteni az orosz gáztól, de ez szerinte egész egyszerűen nem igaz.

"Ha minden, hulladékégetőben termelt energiát a gáz kiváltására fordítanánk, akkor is csak 3,7 százaléknyit lehetne" - mutatott rá a nehézségre Szabó György. És egy reálisabb szcenáriót véve is csak 1,1 százalékos kiváltás érhető el szerinte.

Nagyon fontos emellett látni azt is, hogy mennyi negatív hatása van a hulladék eltüzelésének, nem mellékesen pedig

egy hulladékégetőt megépíteni is igen hosszú idő és befektetésigényes, nem észszerű most ebbe belevágni

a szakértő szerint.

Arra reagálva, hogy egy hulladékégető károsanyag-kibocsátása egy szénerőműének akár a többszörösét is elérheti, azt mondta, nem csak a szén-dioxid-kibocsátás mennyisége nagy, de megannyi káros vegyi anyag is felszabadul az égetés során.

"Több európai vizsgálat is kimutatta, hogy az erőművek környéki farmokon a tojásokat, a növényeket, a táptalajt emberi egészségre ártalmas anyagok szennyezik be, hiába vannak egyre fejlettebb, minőségibb szűrőberendezések a kéményeken" – hangsúlyozta Szabó György.

A Humusz már korábban is sérelmezte, hogy

itthon jobban támogatják a hulladékégetést, mint az -újrahasznosítást.

Ebben a helyzetben a szervezet szerint rossz előjel, hogy a hulladékégető építését ígérő Mol kezébe került Magyarországon a hulladékkezelés.

"Tárgyalásban állunk a Mollal, és szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy ne épüljön Magyarországon több hulladékégető" – mondta Szabó György, de szerinte az is fontos, hogy az EU hulladék-keretirányelvében megfogalmazott hulladékhierarchia is a legalacsonyabb szintre teszi a szemét égetését energianyerési céllal, "ennél jobb, ha újrahasznosítunk, még jobb, ha újrahasználunk, esetleg megelőzzük, hogy hulladék keletkezzen".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×