eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rejtélyes hajóroncs a Dunában, Vámosszabadinál
Nyitókép: Körkép.sk

Újból felbukkant a dunai szellemhajó

Csak nagyon alacsony vízállás esetén látható a régen elsüllyedt hajó roncsa Vámosszabadinál.

A blikk.hu ír arról, hogy újból felbukkant a Duna medrében fekvő titokzatos hajóroncs. A portál szerint ez egyrészt attól olyan különleges, hogy csak nagyon alacsony vízállás esetén válik láthatóvá. Másrészt pedig azért, mert nem lehet pontosan tudni, hogy milyen hajó is lehetett egykor.

A legvalószínűbb az, hogy egy szovjet páncélos naszád roncsai kerültek elő. A környéken súlyos harcok dúltak 1945 márciusában, és a feljegyzések szerint ekkoriban süllyedt el a "BK-244" jelzésű szovjet páncélos naszád. Ezt teóriát támasztja alá a Duna túlsó partján, a szlovákiai Medve településen lévő emléktábla is, amelyen négy szovjet matróz és négy tiszt neve szerepel. Csakhogy közülük mindössze háromnak azonos a halálozási dátuma. Ráadásul a feljegyzések szerint a szovjetek a harcok után kiemelték az aknára futott naszádot, hogy helyrehozzák. Azonban az is lehet: a hajó annyira sérült volt, hogy javítás helyett inkább visszaengedték a Dunába.

Más elméletek szerint egy ugyancsak 1945-ben, ezen környéken szerencsétlenül járt és oldalára borulva elmerült német hajó, a "Voltan" maradványai fekhetnek a mederben.

Ám a portál azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egyik verzió sem igaz és a rejtélyes roncs egy, a háború után aknamentesítést végző vízi jármű vagy esetleg egy civil hajó maradványa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×