eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Cropped shot of a senior woman holding hands with a nurse
Nyitókép: shapecharge/Getty Images

Érdekvédők: Csőddel fenyegeti a megemelt rezsi a szociális intézményeket

Őszre ellehetetleníthetik a szociális ellátást az emelkedő rezsi- és üzemanyagár-költségek, intézmények zárhatnak be – figyelmeztet Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke. A kormányhoz fordulnak segítségért.

Meleg Sándor az InfoRádiónak nyilatkozva emlékeztetett: a szociális intézmények, magától értetődően alapvetően nem magánszemélyek, hanem közületi felhasználóknak minősülnek, ami azt jelenti, hogy minden létező intézményt, ami szociális ellátást biztosít ma Magyarországon, érinti mind a villanyáram-, mind a gázár emelkedése, illetve a szombati naptól érvényes üzemanyagárstop szűkülése.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint – a területen dolgozók, fenntartók és intézményvezetők beszámolói alapján – ez már az őszi időszakban olyan jelentős költségnövekedést fog eredményezni az intézményeknél, szolgáltatóknál, ami rövid távon veszélyeztetheti a gazdasági stabilitásukat és a működésüket. Magyarán a villany és a fűtés kifizetése, illetve az autók megtankolása is veszélybe kerül.

Az intézmények jelentős része persze megteheti, főleg az alapszolgáltatásban, hogy szűkíti a kapacitásait, például kevesebb embert próbál ellátni, mindazonáltal a számításaik szerint

egy-két hónap alatt annyit kell majd költeniük a rezsire, mint korábban egy egész évben, amit nem lehet kigazdálkodni

– hívta fel a figyelmet Meleg Sándor hozzátéve: a nagy intézmények esetében ez akár több tíz millió forintos tételt is jelenthet, ami egy civil szolgáltatónál egyértelmű csődhelyzetet jelent. Az egyesületi elnök szerint ha nem történik semmilyen ellentételezése a jelenlegi drágulásnak, akkor – főleg a civil szektorban – nagyon nagy arányban lehet azzal számolni, hogy

bizonyos szolgáltatók egyszerűen meg fognak szűnni.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség a kialakult helyzet miatt közös levélben fordult Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkárhoz. Meleg Sándor ezzel kapcsolatban megjegyezte, a megoldási lehetőség két irányba nyitott:

  • a kedvezményezett árkategóriába bekerülnek a közfeladatot ellátó intézmények, tehát nemcsak a szociális, hanem a köznevelési vagy egészségügyi intézmények, amiket ugyanúgy érinti a fent említett intézkedések
  • az állami finanszírozás kompenzációt biztosít ezeknek az intézményeknek a rezsiköltség kifizetéséhez

– mondta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×