eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A man giving bribe money in a brown envelope to another businessman in a corruption scam
Nyitókép: Atstock Productions/Getty Images

Így vélekednek a korrupcióról az európaiak, köztük a magyarok

Az emberek egyre jobban tűrik a megvesztegetést és a hatalommal való visszaélést – olvasható ki egy Eurobarométer-kutatásból.

A magyarok 91 százalékának az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban. Az uniós polgárok közül ennél csak a görögöknek (98 százalék), a ciprusiaknak (94 százalék) és a horvátoknak (94 százalék) lehangolóbb a véleménye hazája közállapotairól, míg az EU lakóinak átlagosan a 68 százaléka vélekedik hasonlóan, írja a Népszava.

Amikor honfitársainktól megkérdezték, hogy az elmúlt három évben nőtt-e, vagy csökkent a korrupció az országban, 61 százalékuk azt válaszolta, hogy nőtt, és csak hét százalékuk azt, hogy csökkent. Ez az EU átlagában 41, illetve 9 százalék volt. Mindez abból a közvélemény-kutatásból derül ki, amelyet az Európai Bizottság megrendelésére idén márciusban és áprilisban végeztek az Európai Unió 27 tagállamában, valamivel több mint 26 ezer ember megkérdezésével.

Magyarországon és az EU országaiban a lakosságnak valamivel több mint a fele úgy véli, hogy

a megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a politikai pártokra és a politikusokra jellemző,

de rögtön utánuk következnek a köztisztviselők. Ez átlagosan 5 százalékpontos emelkedés a három évvel ezelőtt publikált Eurobarométer adataihoz képest. Figyelemre méltó azonban, hogy az uniós átlagtól eltérően (29 százalék) kiugróan sok magyar (46 százalék) tartja az egészségügyet is a korrupció melegágyának, jegyzi meg a lap.

A felmérésből mások mellett az is kiderül, hogy Európa-szerte csökken azoknak a száma, akik elfogadhatatlannak tartják a korrupció valamilyen formáját: 2019-ben az emberek 69 százaléka volt ezen a véleményen, idén már csak 63 százaléka. Írországban, Luxemburgban és Portugáliában a lakosság több mint háromnegyede ítéli a korrupciót elfogadhatatlannak, míg Magyarországon 39, Csehországban 34 és Lettországban 30 százalék ez az arány, vagyis a 27-ek közül ebben a három tagállamban tolerálják az emberek a leginkább a jelenséget.

Az európaiak egyébként általában borúlátóan ítélik meg kormányuk korrupció elleni küzdelmét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×