eur:
389.14
usd:
358.94
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Happy couple spending time together. Attractive pregnant woman with her husband at home holding ultrasound image in hands. Ultrasonography. Last months of pregnancy.
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Vészesen kezd kitolódni a babavárás időpontja

Az alacsonyabb iskolai végzettségű nők a 20-as éveik elején vállalják első gyermeküket, a magasabb iskolai végzettségűek körében 30 év körülre tolódik ez az idő. Portugáliában és Észtországban tíz év alatt két évvel csúszott későbbre az első gyermek születése, a migrációval jobban érintett országokban azonban kisebb mértékű a kitolódás. Magyarországon 2016 óta stagnált az átlagos gyermekvállalási életkor. A részletekről Fűrész Tündét, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnökét kérdeztük.

1980-ban a nők átlagosan 23 éves korukban várták az első gyermeküket. Ez a szám a 2000-es évek elejére 25 évre, 2010-ben 28 évre, mára pedig átlagosan 29 évre növekedett. A KINCS elnökének elmondása alapján általánosan megfigyelhető tendencia a fejlett világban, hogy a gyermekvállalás életkora kitolódik, ami szorosan összefügg azzal is, hogy egyre több nő tanul a felsőoktatásban és épít karriert, mindamellett, hogy maga az elköteleződés is később van.

Fűrész Tünde fontosnak tartaná, hogy a gyermekvállalás időpontja ne tolódjon ki túlzottan, hiszen az orvostudomány is kimutatta, hogy a nők, ahogyan több ezer éve, a húszas éveikben a legtermékenyebbek. A szakértő szerint az apák életkora legalább olyan fontos, mint az édesanyáké, és az átlag életkoruk az első gyermeknél jellemzően magasabb: 2010-ben 32 év volt, ami 2020-ra egy évvel tolódott ki.

Kiemelte:

ma már egyre több pár – minden ötödik-hatodik – küzd meddőségi problémákkal,

amivel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a nők és a férfiak egyaránt 40 százalékban érintettek, a maradék 20 százalékban pedig mind a két fél esetében valamilyen gond áll fenn. Fűrész Tünde arra is fölhívta a figyelmet, hogy az orvostudomány megállapította, hogy a nők esetében már a húszas évek végén elkezd a termékenység csökkenni, ami 35 éves kor fölött már nagy mértékben jelentkezik. A férfiak esetében ez inkább csak a negyvenes években kezd elindulni – tette hozzá.

A KINCS elnöke egyetértett azzal, hogy szorosan összefügghet az, hogy egy nő hány gyermeket vállal azzal, hogy hány évesen ad életet az elsőnek, ezért jónak tartaná, hogy az első gyermekáldás még az anyuka 30 éves kora előtt bekövetkezne, ami egyébként 2010-ben tíz esetből hatszor így történt, mára az arány viszont kicsivel romlott. A Kopp Mária Intézet tapasztalatai szerint a magyar fiatalok átlagosan kettő vagy annál több gyermeket szeretnének, ami a népesség újratermelődéséhez elengedhetetlen is lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna az elmúlt hetekben több kimagaslóan fontos orosz radarállomásra is csapást mért, ez pedig éppen a legfontosabb szövetségesüknél, az Egyesült Államoknál okozott feszültséget – írja a The Washington Post. Rusztem Umerov, az ukrán védelmi miniszter kedden adott interjút a Reutersnek, amelyben számos témát érintett. Beszélt az érkező F-16-os vadászgépekről, a frontvonal állásáról, valamint az oroszok várható lépéseiről is. Elmondta, hogy Moszkva várhatóan 2-300 ezer új katonát küld majd Ukrajna ellen. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×