INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

kopp mária intézet

gyermekvállalás

fűrész tünde

kincs

Happy couple spending time together. Attractive pregnant woman with her husband at home holding ultrasound image in hands. Ultrasonography. Last months of pregnancy.

Vészesen kezd kitolódni a babavárás időpontja

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Az alacsonyabb iskolai végzettségű nők a 20-as éveik elején vállalják első gyermeküket, a magasabb iskolai végzettségűek körében 30 év körülre tolódik ez az idő. Portugáliában és Észtországban tíz év alatt két évvel csúszott későbbre az első gyermek születése, a migrációval jobban érintett országokban azonban kisebb mértékű a kitolódás. Magyarországon 2016 óta stagnált az átlagos gyermekvállalási életkor. A részletekről Fűrész Tündét, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnökét kérdeztük.

1980-ban a nők átlagosan 23 éves korukban várták az első gyermeküket. Ez a szám a 2000-es évek elejére 25 évre, 2010-ben 28 évre, mára pedig átlagosan 29 évre növekedett. A KINCS elnökének elmondása alapján általánosan megfigyelhető tendencia a fejlett világban, hogy a gyermekvállalás életkora kitolódik, ami szorosan összefügg azzal is, hogy egyre több nő tanul a felsőoktatásban és épít karriert, mindamellett, hogy maga az elköteleződés is később van.

Fűrész Tünde fontosnak tartaná, hogy a gyermekvállalás időpontja ne tolódjon ki túlzottan, hiszen az orvostudomány is kimutatta, hogy a nők, ahogyan több ezer éve, a húszas éveikben a legtermékenyebbek. A szakértő szerint az apák életkora legalább olyan fontos, mint az édesanyáké, és az átlag életkoruk az első gyermeknél jellemzően magasabb: 2010-ben 32 év volt, ami 2020-ra egy évvel tolódott ki.

Kiemelte:

ma már egyre több pár – minden ötödik-hatodik – küzd meddőségi problémákkal,

amivel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a nők és a férfiak egyaránt 40 százalékban érintettek, a maradék 20 százalékban pedig mind a két fél esetében valamilyen gond áll fenn. Fűrész Tünde arra is fölhívta a figyelmet, hogy az orvostudomány megállapította, hogy a nők esetében már a húszas évek végén elkezd a termékenység csökkenni, ami 35 éves kor fölött már nagy mértékben jelentkezik. A férfiak esetében ez inkább csak a negyvenes években kezd elindulni – tette hozzá.

A KINCS elnöke egyetértett azzal, hogy szorosan összefügghet az, hogy egy nő hány gyermeket vállal azzal, hogy hány évesen ad életet az elsőnek, ezért jónak tartaná, hogy az első gyermekáldás még az anyuka 30 éves kora előtt bekövetkezne, ami egyébként 2010-ben tíz esetből hatszor így történt, mára az arány viszont kicsivel romlott. A Kopp Mária Intézet tapasztalatai szerint a magyar fiatalok átlagosan kettő vagy annál több gyermeket szeretnének, ami a népesség újratermelődéséhez elengedhetetlen is lenne.

Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Kapcsolódó hang

Vészesen kezd kitolódni a babavárás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018