INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

jobbik

stummer jános

kilépés

Stummer János, a Jobbik képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 10-én.

Stummer János: fabatkát sem ért a jó minőségű helyi politika az országos trendek miatt

Új pártot vagy politikai mozgalmat nem akar alapítani a Jobbik Magyarországért Mozgalomból kilépett Stummer János - mondta a politikus az Inforádiónak. Az egykori ellenzéki képviselő azt mondta: közügyekkel azonban továbbra is foglalkozik majd. Stummert a hétvégi pártelnökválasztáson győzte le Jakba Péter.

Stummer János szavai szerint az április 3-i országgyűlési választáskor világossá vált számára, hogy ha az országos politikai konstrukció és kommunikáció nem támasztja meg az egyébként jó minőségű helyi politikát – dolgozzanak is érte bármennyit – az fabatkát sem ér.

Pártelnökjelölti indulásával az volt a célja, hogy egy újfajta politikával, új politikai hozzáállással másfelé terelje a Jobbikot, aminek tizenhárom évig volt a tagja. A szombati tisztújításon a Jobbik küldöttjei azonban nem ezt az utat választották, aminek hatására másnap reggelre megfogalmazódott benne a szakítás – magyarázta Stummer János, aki egyébként Békés megyei 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (Békéscsaba) indult, amit végül Herczeg Tamás (Fidesz–KDNP) nyert meg.

A korábbi képviselő hangsúlyozta, döntése a kilépésről, nem pedig egy másik pártba történő átlépésről szól, ugyanakkor a közügyek közelében szeretne és fog is maradni. Hogy milyen közösségben folytatja a közéleti szerepét, még nem tudja, az viszont biztos, hogy nem kormánypárti és nem a Mi Hazánkos politikus lesz – emelte ki Stummer János azt is tisztázva, hogy ő maga nem kíván saját pártot, vagy politikai mozgalmat szervezni.

Úgy gondolja, hogy akkor dolgozik jól egy párt, egy politikai közösség, ha hatékonyan, gyorsan és a legpontosabban tud reagálni azokra a társadalmi folyamatokra, a közgondolkodás különböző irányaira, amelyek adott pillanatban meghatározzák a mindennapokat. Stummer János szerint a Jobbik sokáig kiválóan felismerte a rezgéseket a társadalomban, de ezt a fajta képességét elveszítette az utóbbi időben.

Végül hozzátette, hogy Békés megyében pontosan a válságközeli politizálást hozták vissza az utóbbi években, így jól tudtak reagálni a helyi közösség ügyeire, aminek volt is, lett is politikai támogatottsága. Más kérdés, hogy végül az országos trendek és folyamatok miatt ez nem eredményezett választási győzelmet – jegyezte meg.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Stummer János: fabatkát sem ért a jó minőségű helyi politika az országos trendek miatt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018