eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Police.hu

Emmi: marad az iskolaőr program

Az indulás óta 480 esetben kellett intézkedniük iskolaőröknek, testi kényszert 47-szer alkalmaztak, bilincset háromszor, rendőrbotot pedig egy alkalommal.

Mint ismeretes, az iskolaőri rendszert a diákok közötti és a tanárok elleni agresszió visszaszorítására hozták létre. 2020 szeptembere óta összesen 480 esetben kellett intézkedniük iskolaőröknek, testi kényszert 47-szer alkalmaztak, bilincset háromszor, rendőrbotot pedig egy alkalommal – írta meg a Népszava. Hatáskörüket túllépő iskolaőrök is akadtak, négy büntetőeljárás indult ilyen okból. Jelenleg közel 500 képzett iskolaőr lát el szolgálatot az országban. Az iskolaőrök a rendőrség kötelékébe tartoznak.

A Pedagógusok Szakszervezete úgy tapasztalja, hogy az alapproblémák ugyanúgy megvannak, mint korábban, csak sok esetben az iskolán kívül robbannak a feszültségek. „Nyitott marad az, hogy szociális problémákat nem tud az iskola megoldani, és nem tudja megoldani a tanulási nehézségekből eredő agressziót és indulatot. Ezek a kérdések megoldatlanok maradnak továbbra is” – vélekedett az ATV-nek Szabó Zsuzsa, PSZ elnöke.

Mravcsik Sándor, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium igazgatója ugyanakkor arról beszélt a csatornának, hogy "nagy mértékben javult a helyzet, mert szünetben a gyerekek között vannak az iskolaőrök, és ezáltal megakadályozzák a köztük kialakuló konfliktusokat".

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a program egyértelműen bevált és az új kormány felállása után is folytatódik. A csatorna kérdéseire a tárca azt is közölte, hogy nemzetközi viszonylatban nem kiemelkedő idehaza az iskolai szóbeli vagy fizikai agresszió szintje.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×