eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Closeup female legs feet in white sneakers are riding, kicking by electric scooter on bike path in street of modern urban city. Moving by ecological eco portable transport of future concept.
Nyitókép: monstArrr_/Getty Images

Az ittas rollerezésért is ugorhat a jogosítvány

Az ügyészség tett közzé figyelmeztetést.

Magyarországon már az ittas rollerezésért is elvehetik a jogosítványt – erre figyelmeztet az ügyészség legfrissebb közleménye. A szervezet kiemelte, hogy nehezíti az egyes esetek meghatározását, hogy az új elektromos meghajtású közlekedési eszközökről jelenleg nincs átfogó szabályozás.

Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyésze közölte: első körben azt kell megvizsgálni, hogy járműről beszélünk-e, ezzel kapcsolatban a KRESZ tartalmaz rendelkezéseket. Amennyiben jármű és gépi meghajtású, úgy ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége valósul meg, ilyen például az elektromos kerékpár vagy az e-roller is. A gépi meghajtású, akár benzines, akár villamos eszközöknél azt kell vizsgálni, hogy az ittas vezető használta-e a külső rásegítést.

„A büntetőjog szigorú: ha valakit ittas vezetésért elítélnek, azt el kell tiltani a járművezetéstől. Az is előfordulhat, hogy a járművezetéséhez nem kell vezetői engedély, végén mégis az lesz, hogy az ittas vezetőt eltiltják a közúti járművek vezetésétől.”

Az ügyész emlékeztetett: Magyarországon 2008. májusától van zéró tolerancia. A 2000-es évek elején 2400 balesetet okoztak ittas vezetők, 2020-ra ez a szám 1300-ra csökkent.

A Jövő Mobilitása Szövetség szerint a mikromobilitási eszközök a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve is jó választást jelentenek. A szervezet szakértőinek számításai alapján 30-40 ezer rollert használhatnak jelenleg Magyarországon. Jellemzően 4-8 kilométert tesznek meg egy eszközzel, ez a távolság a koronavírus-járvány ideje alatt nőtt meg 2 kilométerről.

A német biztosítók szövetségének jelentése alapján az elektromos rollerek hasonló mértékben balesetveszélyesek a forgalommal, mint a mopedek és a segédmotoros kerékpárok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×