eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Menekültekkel teli iskolát bombáztak Mariupolban az oroszok – a nap hírei

Az ukrajnai Mariupolban orosz bombatámadás ért egy művészeti iskolát, ahová korábban 400-an menekültek a harcok elől. Török közlés szerint döntő fontosságú kérdésekben közeledett az orosz és az ukrán fél álláspontja. A családi adóvisszatérítés kiutalásának gyorsítására kérte az adóhatóság vezetőjét a pénzügyminiszter.

Ukrajnában már több mint 900 civil áldozata van a három hete tartó háborúnak és 1500 körül van a sebesültek száma. Az adatokat az ENSZ emberi jogi hivatala közölte, de azt is hozzátették, hogy a tényleges veszteségek ennél nagyobbak lehetnek, mert az ostromlott városokból nincsenek hiteles információk.

Az ukrajnai háborúban "gyakorlatilag megmerevedtek" a frontvonalak, mert az oroszoknak nincs elég harci erejük a további előretöréshez - jelentette ki az ukrán elnök tanácsadója. Olekszij Aresztovics egy friss videoüzenetében arról számolt be, hogy az elmúlt egy napban az oroszok rakétával gyakorlatilag nem támadtak egyetlen várost sem. Ugyanakkor szombat éjszaka orosz bombatalálat ért egy művészeti iskolát, ahová korábban 400-an menekültek a harcok elől. A támadás romba döntötte az épületet, az áldozatok pontos számát nem tudni, mert sokan a romok alatt rekedtek. A dél-ukrajnai Mikolajiv kaszárnyáját is orosz rakétatámadás érte, ott mintegy 50-en haltak meg.

Ukrajnában már több mint tízmillió ember hagyta el otthonát a háború miatt. Ez az ország teljes lakosságának több mint a negyede. Az ENSZ adataiból az derül ki, hogy a többség egyelőre az országon belül próbál biztonságosabb területekre jutni, de 3,3 milliónyian már külföldre mentek, a legtöbben Lengyelországba. A menekültek 90 százaléka nő és gyerek.

Már csaknem félmillió ember érkezett Ukrajnából, többségük átutazik az országon, de sokan, főként kárpátaljai magyarok maradnak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kossuth Rádióban elmondta: hogy a kormány közvetlenül is támogatta a humanitárius szervezeteket, mert a munka akkor lesz sikeres, ha az idegenrendészet, a kormányhivatal, a védelmi bizottságok és a humanitárius szervezetek közösen dolgoznak.

Folyamatosan indulnak segélyszállítmányok Ukrajnába, az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a héten az Országos Mentőszolgálat adománya érkezett meg a Beregszászi Kórház részére, valamint eljuttattak összesen 70 tonnányi tartós élelmiszert és higiéniai csomagot Kárpátaljára.

Eddig 12 nemzet több mint 8800 polgára térhetett vissza hazájába Ukrajnából magyar segítséggel, összesen 51 mentesítő járattal - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Facebookon közzétett posztjában arról számolt be, hogy az elmúlt napokban 300 nigériai, 208 kínai és 190 ecuadori állampolgár térhetett haza. Hozzátette: még mindig több száz, Ukrajnát elhagyó külföldi diák és munkavállaló kér segítséget Magyarországtól a hazajutásban.

Török közlés szerint döntő fontosságú kérdésekben közeledett az orosz és az ukrán fél álláspontja. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter úgy vélte, tűzszünetre is van kilátás, ha a felek nem gondolják meg magukat a már eddig eldöntött kérdésekről. Törökország korábban már felajánlotta a közvetítést Kijev és Moszkva között.

A brit kormányfő szerint az orosz elnök abból a napi több százmillió dollárból finanszírozza a háborút, amelyet a Nyugat az energiahordozó-szállításokért fizet Moszkvának. Boris Johnson hangsúlyozta: az egész világot meg kell győzni arról, hogy túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen. A brit miniszterelnök a Sunday Timesnak adott interjúban kijelentette azt is, hogy nagy-britanniai menedéket ajánlott fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

Hosszú távú energetikai partnerségi megállapodást köt Németország és a világ legnagyobb földgázkitermelői közé tartozó Katar. A német gazdasági miniszter a katari emírrel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy A hosszú távú energetikai partnerség nemcsak LNG-szállításokról szól, hanem a megújuló energiaforrások kiaknázásának fejlesztéséről és az energiahatékonyságról is.

További 106 ezer szülő kap vissza 33 milliárd forintot az adóvisszatérítéssel - írta Facebook bejegyzésében a pénzügyminiszter. Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi adóvisszatérítés teljes összege már a 650 milliárd forintot közelíti. Hozzátette: azoknak, akik az adóbevallásukban érvényesítik az adókedvezményt, a második körös kiutalási szakasz március 1-én kezdődött.

Magyar nyelvű plakátkampányt indítottak az Egységben Magyarországért pártjai és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt Londonban.. Az ellenzéki pártok szerint akár döntő is lehet annak a több százezer magyarnak a szavazata az idei választásokon, aki jelenleg külföldön él.

Sebességellenőrzést tart az ország közútjain hétfőtől vasárnapig a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A magyar hatóságok az uniós ellenőrzéshez csatlakoznak az akcióval.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×