eur:
393.27
usd:
367.97
bux:
65874.69
2024. április 24. szerda György
A Pedagógusjelöltek a pedagógusokért elnevezésű szolidaritási demonstráció résztvevői az Emberi Erőforrások Minisztériumának Akadémia utcai épülete előtt a határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdetének napján, 2022. március 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

PSZ: sok helyen próbálják ellehetetleníteni a sztrájkot

Politikai akarat a tanárok, tanítok helyzetének rendezése – véli a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. A pedagógusok egy része szerdán kezdett határozatlan idejű sztrájkba.

A PSZ információi szerint az intézményvezetők még mindig sok helyen próbálják – „felsőbb utasításra” – ellehetetleníteni a pedagógussztrájkot. Totyik Tamás szavai szerint több intézményben rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, holott arra rendkívüli időjárási esemény, természeti katasztrófa, illetve járvány esetén lenne lehetőség. „Hogy a pedagógusok sztrájkja melyik körbe tartozik…? Természeti katasztrófának nem hiszem” – jegyezte meg.

Emellett viszont komoly támogatást tapasztaltak a szülők és a diákok, a társadalom, valamint az itthon és a külföldi társszakszervezetek részéről, amiért köszönettel tartoznak – tette hozzá a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A szaktárca összesítése szerint az első napon a pedagógusok 13 százaléka vett részt mindössze a sztrájkban. Totyik Tamás ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az Emmi az állami fenntartású általános- és középiskolákról nyilatkozott, de ettől jóval magasabb volt a részvételi arány, igaz, a január 31-i figyelmeztető munkabeszüntetés számaihoz képest – akkor 26 782 oktatásban dolgozó csatlakozott a sztrájkhoz – a mostaniak valamivel alacsonyabbak.

A PSZ alelnöke arról is beszélt, hogy az intézményvezetőknek logisztikai kihívás, hogy megoldják, hogy azok a tanárok, akik nem kezdtek sztrájkba, azok a tanítási órák 50 százalékát meg tudják tartani, másfelől, hogy biztosítsák a gyermekfelügyeletet. Szerinte számos intézményvezető visszaélt a helyzettel, és a sztrájkolókat is próbálták beosztani felügyeletre és az órák megtartására, miközben lett volna elegendő pedagógus személy.

Totyik Tamás meglehetősen „faramuci” megfogalmazásnak tartja a kormány részéről, hogy kormányellenes kampányakciónak tekinti a pedagógussztrájkot, hiszen ahhoz számos egyházi iskola is csatlakozott. „Ők is átálltak a baloldara…?” Szerinte szakmai ügyről van szó, amire a kormány nem tud, vagy akar reagálni, mert – mint fogalmazott – a szakmai szervezetek felvetésére tett lépések gyengeséget sugároznának, és ezt lekerülendő a politikai térbe akarják tolni az egész kérdést.

Hozzátette: ha az oktatás kérdésre nem fog a kormány megoldást találni, megállítva a pedagóguslétszám csökkenését, akkor a következő 5 évben 22 ezerrel kevesebb tanár lesz a pályán, ami az egész közoktatási rendszert padlóra küldi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×