eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Még több lett az influenzás beteg - megyei bontás

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 8. héten tovább fokozódott az influenzaaktivitás - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentésében.

Az NNK összegzése szerint az elmúlt hetekhez hasonlóan az óvodások és az általános iskolás korú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés.

Azt írták, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 21. és 27. között az országban 17 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, az előző heti 15 600-zal szemben.

A 8. héten tizenhárom közigazgatási területen nőtt, négyben csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Az orvoshoz forduló betegek százezer lakosra jutó száma

  • Fejér (372),
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (351) és
  • Hajdú-Bihar (319) megyében

volt a legmagasabb, Nógrád (42) és Csongrád-Csanád (92) megyében a legalacsonyabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenhárom területen diagnosztizáltak: a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében.

A betegek 40 százaléka volt 14 év alatti, 32,1 százaléka 15-34 éves, 18,9 százaléka 35-59 éves, 9 százaléka pedig 60 év feletti.

A 8. héten összesen 63 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel - az adatszolgáltatásban részt vevő - orvosok által beküldött 45 minta vizsgálata során huszonegy esetben influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. Az influenzapozitivitási arány 46,7 százalék volt.

Hét betegnél a klinikai tünetek hátterében koronavírus-fertőzés állt. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 18 mintából tíz esetben influenza A(H3)-t, egy esetben légúti óriássejtes vírust (RSV) igazoltak.

A kórházi alapú influenza surveillance (megfigyelés) keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat nyomán 30 esetben influenza A vírusról érkezett jelentés és három minta bizonyult RSV-pozitívnak.

A 8. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról három jelentés érkezett - Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből -,

a megbetegedések mindhárom esetben általános iskolát és zömében tanulókat érintettek. Mindhárom járványban történt mintavétel, az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok szerint két járvány kialakulásáért az influenza A(H3) vírus volt a felelős.

A múlt év 40. hete és ez év 8. hete között 932 laboratóriumi vizsgálatból 98-nál igazolták az influenza A vírust, 143 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes (RSV) vírus-, 17 esetben adenovírus-, 83 esetben koronavírus-fertőzés állt - olvasható a közleményben. A kórházakban kezdeményezett, diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok 79 esetben influenza A vírust, 136 minta esetében légúti óriássejtes vírust (RSV) mutattak ki.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×