eur:
385.49
usd:
354.3
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Hadházy Ákos független képviselő felszólal az ügyészség 2017. évi tevékenységéről szóló beszámoló vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A négyből egy politikus mentelmi jogát függesztette fel a parlament

Felfüggesztette az Országgyűlés a DK-s Sebián-Petrovszki László mentelmi jogát, három másik ellenzéki képviselőt viszont nem adtak ki az igazságszolgáltatásnak. A szavazás érdekessége, hogy a mentelmi bizottság nem javasolta Sebián-Petrovszki László mentelmi jogának felfüggesztését.

Az Országgyűlés nem függesztette fel Fülöp Erik (független) mentelmi jogát, a döntést a képviselők három igen, 146 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyták jóvá.

Az ügy arról szól, hogy egy házaspár tavaly februárban megetetett és beengedett a házába egy rossz állapotban lévő kutyát és az állatvédők segítségét kérte. Miután az állatvédők az ebet elvitték, a feljelentő házaspár lakóhelyén, illetve a közösségi médiában olyan plakátok jelentek meg, amelyen a házaspárt állatkínzással vádolták. A megjelent híreket kommentálta Fülöp Erik is, akinek a mentelmi jogát a Nyíregyházi Járásbíróság kérte felfüggeszteni rágalmazás miatt.

A mentelmi bizottság javaslata ellenére a parlament felfüggesztette Sebián-Petrovszki László (DK) mentelmi jogát 114 igen, 35 nem szavazattal és három tartózkodás mellett.

A Békéscsabai Járásbíróságon zajló ügyben az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója azért jelentette fel az ellenzéki országgyűlési képviselőt, mert az 2021 májusában a YouTube-on közzétett videóban azt állította a feljelentőről, hogy áron alul üzletel a magyar vérplazmával. Az OVSZ főigazgatója szerint a valótlan tényállításokat tartalmazó sajtótájékoztató a rágalmazáson túl alkalmas volt a véradóknak az egészségügyi ellátás iránti bizalmának megrendítésére.

Sebián-Petrovszki László felszólalásában azt mondta, megköszöni Bayerné Matusovits Andreának, hogy beperelte, így lehetősége van elmondani, hogyan üzletelt az OVSZ főigazgatója a vérplazmával. Kijelentette: peres úton megszerzett dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a magyar állam éveken át áron alul adta el a vérplazmát és ezzel mintegy egymilliárd forint veszteséget okozott az államnak.

A parlament hat igen, 143 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fenntartotta Hadházy Ákos (független) mentelmi jogát.

A Pécsi Járásbíróság Tarlós István volt főpolgármester feljelentése nyomán rágalmazás miatt kezdeményezte a független képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Budapest volt vezetője azt kifogásolta, hogy Hadházy Ákos 2020 novemberében többször is használt vele kapcsolatban a nagy nyilvánosság előtt a metróbeszerzéssel kapcsolatban a becsület csorbítására alkalmas állításokat.

Az Országgyűlés hét igen, 138 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fenntartotta Szilágyi György (Jobbik) mentelmi jogát is.

A jobbikos politikus mentelmi jogának felfüggesztését a Pesti Központi Kerületi Bíróság kérte. Szilágyi György egy tavaly augusztusi politikai fórumon keveredett vitába a Vadhajtások nevű internetes hírportál tudósítójával. A politikus nőverőnek nevezte a tudósítót, aki szerint ez az állítás valótlan és Szilágyi György kijelentésével a nagy nyilvánosság előtt becsülete csorbítására alkalmas kifejezést használt.

Szilágyi György azt mondta, "meg szeretném köszönni Istennek, hogy nem Bede Zsoltnak születtem és nem a Fidesz szolgálatában állok".

Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke azt javasolta, hogy a következő ciklusban a parlament tekintse át a mentelmi jog kérdését magánvádas ügyekben, szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy minden esetben megvédik a képviselőket. Fülöp Erik ügyének kivételével a többit olyannak minősítette, amelyben szerinte fel sem merül a magánvádló részéről az Országgyűlés zaklatása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×