eur:
391.33
usd:
367.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Folytatta munkáját a Schadl-bizottság, de a Fidesz és a meghívottak nélkül

Niedermüller Péter, a vizsgálóbizottság elnöke konkrét törvénytelenségekre hívta fel a figyelmet Schadl György belvárosi ingatlanvásárlásai kapcsán. A budapesti Fidesz bosszúbizottságról beszél, a főpolgármester szerint ki kell vizsgálni az V. és VII. kerületi ingatlanügyeket.

Budapest több kerületében sok esetben gyanús körülmények mellett adták el korábban az önkormányzatok az ingatlanokat – mondta érdeklődésünkre az V. és VII. kerületi ingatlanértékesítéseket vizsgáló fővárosi bizottság elnöke. Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere szerint a kormánypárti politikusok érvelésével ellentétben a testület jogszerűen működik.

Szerették volna meghívni az önkormányzatok, illetve az illetékes önkormányzati cégek és bizottságok azon vezetőit, akik 2010 és 2019 között az V. és VII. kerületben szerepet játszottak a vagyonértékesítési folyamatokban, de nem jöttek el – mondta Niedermüller Péter bizottsági elnök. Hozzátette, hogy bár a fővárosi kormányhivatal törvényességi felhívást is közzé tett arról, hogy vitatja a bizottság létrejöttének jogszerűségét,

„ettől függetlenül a bizottság folytatja munkáját”.

Niedermüller Péter meg van róla győződve, hogy nekik van igazuk a jogi vitában.

Az üléstől távol maradt

A bizottság eddigi munkájáról elmondta, hogy általános működésben és konkrét példákon keresztül is igyekeztek bemutatni azt a korábbi VII. kerületi mechanizmust, amit részben törvényellenesnek, részben korrupciógyanúsnak, részben pedig a jó erkölcsbe ütközőnek tartanak.

Példaként azt a gyakorlatot említette, hogy bérlők a piaci ár 30 százalékáért vehettek meg ingatlanokat, amiket részben továbbadtak, így spekuláltak a lakásokkal.

„Bemutattuk, hogy volt olyan kft., amelyik a bérlő helyett fizette ki a vételárat,

amire nem is volt jogosultsága” – mondta.

Az V. és VIII. kerületben is ez a gyakorlat működött, a IX. kerületben pedig hasonló – szögezte le az ellenzéki kerületvezető.

„Konkrétan megnéztük azt az ingatlanvásárlási folyamatot, amelynek során Schadl György nyolc lakáshoz juthatott a VII. kerületben. Számos anomália figyelhető meg, két-három mozzanat egészen nyilvánvalóvá teszi, hogy itt súlyos szabálytalanságok történtek” – mondta Niedermüller Péter.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatásban lévő elnöke, Schadl György esete kapcsán három pontban foglalta össze a törvénytelenségeket a polgármester:

  • A megszerzett nyolc ingatlanból négy Schadl György feleségének nevére került, aki úgy szerzett tulajdont, hogy semmilyen formában nem volt részese az eljárásnak.
  • Különböző dátumok szerepelnek az árverésekkel kapcsolatban, például egy vasárnap is, ami közokirat-ellenes.
  • Schadl György a vételárat azt megelőzően utalta át, hogy meghozták volna a bizottsági határozatot az ügyben – említett példát Niedermüller Péter.

A Fidesz és a kormányhivatal szerint nincs jogköre a vizsgálóbizottságnak

A Fővárosi Közgyűlés január 26-án döntött arról, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az V. kerületi, valamint a 2019 ősze előtti VII. kerületi ingatlaneladások vizsgálatára. A fővárosi Fidesz-KDNP revansnak és figyelemelterelésnek tartja a bizottságot, ezért nem is delegált tagot.

A budapesti Fidesz csütörtökön azt tudatta az MTI-vel, hog már a kormányhivatal is megállapította, amit kezdetektől fogva mondtak, hogy a "bosszúbizottságnak" se jog-, se hatásköre nincs más kerületek ügyeit vizsgálni, és a főváros nem hozhatta volna létre a kerületeket vizsgáló bizottságot.

Karácsony Gergely: Schadl György áron alul jutott ingatlanokhoz, van mit vizsgálni

Folytatja munkáját az V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgáló fővárosi bizottság – idézi Karácsony Gergely főpolgármester posztját az MTI. Pénteken közösségi oldalán azt írta: "a kormányhivatal szerint teljesen rendben van, ha bűnözőknek kiárusítják a Belvárost, de mindezt kivizsgálni már »jogszerűtlen«".

Szerinte a Fidesz józsefvárosi képviselőjelöltje által vezetett kormányhivatal ismét bizonyította, hogy "csupán egy kirakatintézménye a Fidesz-kormánynak". Hozzátette: a kormányhivatal most arra jutott, hogy "ugyan minek kivizsgálni azt, hogy az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányának egyik kulcsfigurája, Völner Pál haverja, Schadl György, hogyan jutott áron alul, egyedüli vevőként több V. és VII. kerületi ingatlanhoz".

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a Városháza-ügyben vállalták, hogy felálljon egy vizsgálóbizottság, "még akkor is, ha jól tudtuk, nincs is ügy". "Ezek után van képük leveleket írogatni arról, hogy mi ne vizsgáljuk, hogyan árusította ki az V. kerületi önkormányzat, és a VII. kerület előző vezetése Schadl Györgynek a fél Belvárost. Természetesen a vizsgálóbizottság folytatja a munkáját. Nem fogjuk hagyni, hogy ilyesmi újra megtörténhessen, meg fogjuk védeni Budapest értékeit" – írta a városvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×