eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Two irreconcilable people groups. Rivalry and competition. Conflict hostility, aggressiveness. Resolution and compromise through negotiations. Competing crime clans. Interethnic strife. Confrontation
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Választás '22: amiről nincs vita – kezdődik a kampány

Szombaton kezdődik az április 3-i országgyűlési képviselő-választás kampánya, de az már most biztos, hogy a legfontosabb szereplők nem ülnek le egymással nyilvános vitára, így a következő ötven nap inkább a vitáról folytatott vitáról szól majd, mert a szemben álló feleknek ez áll az érdekükben.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter már tavaly kihívta egy élő televíziós vitára Orbán Viktort, de a miniszterelnök a decemberi Kormányinfón ezt lényegében visszautasította. „Nem ma kezdtem ezt a szakmát, és én azt nézem, hogy ki a főnök. És a jelölt személye (Márki-Zay Péter – a szerk.) ebből a szempontból nem játszik szerepet. A főnök mindig a legerősebb párt vezetője, mindegy, hogy kit, hova állítanak és mit ragasztanak a homlokára. […] Én tudom ki a főnök, nem kell ezen sokat gondolkodnom” – forgalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint egyébként az Országgyűlésben éppen eleget vitázik az ellenzékkel. „Ott állok szügyig vérben a Parlamentben folyamatosan. A legdurvább, legbrutálisabb, gyakran közönséges vitákban veszek részt, úgyhogy Magyarország nem szenved politikai viták hiányától” – tette hozzá.

Az ellenzék főnöke a Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc. A kormánypárt kommunikációs igazgatója, Hollik István korábban azt írta a Facebookon, hogy Márki-Zay Péter a DK-elnök beosztottja, „beosztottal pedig nem érdemes vitázni”.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes Beszéd című műsorában reagált erre. Márki-Zay Péter úgy fogalmazott: „a hat párt összefogásában egy csomó kérdésben nincs egyetértés, tehát nincs főnök, nincs beosztott sem. De ha ez lenne a logika, akkor én miért állnék ki Orbán Viktorral? Akkor rögtön Putyint kellene kihívjam, vagy a Kínai Kommunista Pártot” – tette hozzá Hódmezővásárhely polgármestere. „Ha Orbán nem tudja a kínai kommunisták nélkül eldönteni, hogy a mi pénzünkből merre menjen a vasút, vagy nem tudja Putyin nélkül eldönteni, hogy támogathatja az Úz-völgyi temető megmaradását, vagy éppenséggel el kell-e zárni a gázcsapot Ukrajna felé, akkor Orbán Viktor egy beosztott” – vélekedett az ellenzéki politikus.

Később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a Demokratának, hogy nem érdemes olyasvalakivel vitatkozni, aki össze-vissza beszél, és még egy esetleges győzelem esetén sem dönthetne érdemben az ország sorsáról. „Várjuk meg, hogy érkezik-e megkeresés a baloldal első embere részéről” – mondta a tárcavezető arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenccel kiállna-e vitázni Orbán Viktor. A DK elnöke a Facebookon reagált erre: „Aki a gyávát megmenti, az maga is gyáva. Ez régi dakota közmondás, én meg nem mentek gyávákat” – írta Gyurcsány Ferenc egyértelműen arra utalva, hogy ha Orbán Viktor nem vitázik Márki-Zay Péterrel, akkor ő sem fog Orbán Viktorral.

Sőt, Márki Zay Péterrel a választókerületi ellenfele, Lázár János sem áll ki vitázni. A fideszes országgyűlési képviselő azt írta a Facebookon, hogy Márki-Zay Péter vitaképtelen, mert szerinte nem mond igazat, sértegeti a más véleményen lévőket, becsapja a saját szavazóit, a gondjaira bízott település helyett csak önmagát építi, és jobboldalinak mondja magát, mégis a gyurcsányi baloldal visszatéréséért küzd. Lázár János hozzátette azt is, hogy Hódmezővásárhelynek és a választókerületnek nem vitára, hanem munkára van szüksége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×