eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hiába az árstop, próbáltak trükközni egyes benzinkutak - a nap hírei

A közös munka folytatásáról beszélt a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-német barátsági szerződés aláírásának 30. évfordulóján. Sok család kap a napokban az eddigieknél nagyobb összegű gyermekgondozási díjat. A brit uralkodó most először nevezte meg majdani királyként a 74. évében járó Károly herceget. A nap legfontosabb hírei február 6-án.

A közös munka folytatásáról beszélt a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-német barátsági szerződés aláírásának 30. évfordulóján. Szijjártó Péter a német külügyminiszternek, Annalena Baerbock-nak írt levelében hangsúlyozta: Magyarország aktívan vesz részt a közös gondolkodásban Európa jövőjéről, ebben kiáll a tagállamok uniója mellett, és azt keresi, hogyan teheti biztonságosabbá és erősebbé a közösséget. 30 évvel ezelőtt ezen a napon írta alá Antall József miniszterelnök és Helmut Kohl kancellár a két ország baráti együttműködéséről szóló szerződést.

Sok család kap a napokban az eddigieknél nagyobb összegű gyermekgondozási díjat. A családokért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a minimálbér emelésnek köszönhetően bruttó 280 ezer forintra nőtt a gyed maximális összege. Zsigó Róbert hozzátette: a diplomás gyed esetében a gyermeket nevelő, alapképzésben részt vevő hallgatók bruttó 140 ezer, a mesterképzésben részt vevők pedig bruttó 182 ezer forintot kapnak. Szintén a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelése miatt bruttó 200 ezer forint lett a gyod összege is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal több mint kétezer benzinkutat ellenőrzött és mindössze 12 esetben állapította meg a hatósági ár megsértését. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára tájékoztatott, hogy a pénzügyőrök nemcsak a hatósági árak betartását ellenőrzik, hanem a nyitvatartási idő, az esetleges üzemszünet alakulását, valamint az értékesített üzemanyagok körét, azok összetételét is. A kormány november 15-étől a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette.

Nem nőtt jelentősen az influenzaszerű megbetegedések száma január 24. és 30. között. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az érintett időszakban 16 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 800-zal többen, mint az előző héten. A virológiai adatok azt mutatják, hogy az influenzaszerű megbetegedések számának növekedéséért inkább az omikron variáns, mint az influenzavírus felelős.

A jövőben arra kell törekedni, hogy a mostaninál több magyar versenyző kijusson a téli olimpiára – jelentette ki a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Gyulay Zsolt a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó döntője után azt mondta: egyeztetni kell a téli sportok szövetségeivel, miként lehetne növelni a kvótaszámot és akár az infrastruktúrát is fejleszteni. A MOB új vezetője példaként említette Csehországot, amelynek pekingi delegációja megközelíti a 200 főt, ebből 115 a sportoló, míg a magyarokat mindössze 14 versenyző képviseli a játékokon.

Szorosabb együttműködést szorgalmazott Pekingben az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója a koronavírus eredetének feltárását célzó vizsgálatoknál. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ezúttal a téli olimpiai játékok megnyitójára érkezett Pekingbe. Megismételte: az idén 70 százalékra kell növelni a világ népességének átoltottságát. A kínai külügyminiszter elmondta: Peking támogatja a WHO globális oltási stratégiáját.

Portugáliában hétfőtől könnyebbé teszik a beutazó uniós állampolgárokkal szembeni járványügyi korlátozásokat. Azoknak, akik rendelkeznek európai Covid-igazolvánnyal - vagy más, Portugáliában elismert oltási igazolvánnyal -, már nem kell negatív koronavírus-teszteredményt bemutatniuk. Az omikron miatt Portugáliában is új fertőzéshullám indult el.

Új kontinentális egészségügyi szervezet megalakítását jelentette be az Afrikai Unió. A tagországok szerint ezt a koronavírus-járvány tette szükségessé. A Készenléti és Gyorsreagálású Hatóság nagy önállóságot és széles jogköröket kapna, és közvetlenül a tagállamoknak tartozna elszámolással. A koronavírus-járványban eddig 10,8 millió megfertőződést regisztráltak az 1,3 milliárd lakosú kontinensen, de szakértők szerint a valódi szám ennél sokkal több lehet.

A brit uralkodó most először nevezte meg majdani királyként elsőszülött fiát, a 74. évében járó Károly herceget. II. Erzsébet, a trónra lépésének 70. évfordulóján közzétett üzenetében kifejezte azt a kívánságát is, hogy Károly trónörökös felesége, Kamilla cornwalli hercegnő a trónra lépés után felvehesse a királynői címet. II. Erzsébet az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött már a trónon és megélte platinajubileumát.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×