eur:
390.65
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Parking lot for semi trucks, top view. Aerial view of Truck trailers parked for waiting loading on factory. Logistics and shipping
Nyitókép: Lazy_Bear/Getty Images

Dittel Gábor: Heteken belül krízishelyzet lehet a fuvarozásban

Égető gondot okoz a munkaerőhiány, nem bírják a versenyt a magyar fuvarozók a nyugati bérekkel - figyelmeztetett a NiT Hungary fuvarozói érdekképviselet ügyvezető főtitkára. Kormányzati segítséget kérnek.

Tragikus a helyzet a munkaerőhiány miatt, ennek több oka is van: járvány, elvándorlás, utánpótlás-hiány, képzés hiánya, finanszírozás hiánya. Emiatt a sofőrök könnyen váltanak munkahelyet és igencsak magasak lettek az igényeik, ami egyébként jogosnak tűnik, hiszen a megélhetésnek is megy felfelé az ára és Nyugat-Európában a sofőrök többet keresnek, mint itthon – fogalmazott megkeresésünkre Dittel Gábor, a NiT Hungary fuvarozói érdekképviselet ügyvezető főtitkára.

Próbálják visszacsábítani külföldről a sofőröket, de úgy vélik, hogy kormányzati segítség nélkül nem tudják vonzóbbá tenni itthon a fiatalok számára is ezt az egyébként nem könnyű, nem egyszerű munkavégzést.

Kormányzati segítséget kérnének például az utánpótlásképzés terén. 2016-2020 év vége között ugyanis volt mód arra, hogy az akkori OKJ-jegyzékben szereplő tehergépjármű- és autóbuszvezetői képesítést megszerezzék az érdeklődők, államilag finanszírozott felnőttképzés keretében. Ezt a lehetőséget azonban – az érdekképviselet számára érthetetlen okból – megszüntették 2021 elején, pedig az utánpótlásképzés fontos megoldása lehetne a sofőrhiánynak.

A másik megoldás pedig a bérek emelése lehetne, de ezt nem győzik a hazai vállalkozások. "Belföldön 4-500 ezer forint közötti szintre történő bérjövedelem-felzárkóztatásra lenne szükség" – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy nemzetközi fuvarozásban ez magasabb, a 7-800 ezer forintot kellene elérni. A cél, hogy versenyképes legyen azzal a szinttel, amit Nyugat-Európában egy magyar tehergépjármű-vezető megkap.

"Magyarországon 130 ezer gépjárművezetőre van szükség, ennek 25-30 százaléka hiányzik most. Ez óriási szám" – szögezte le Dittel Gábor.

További gondként említve hozzátette, hogy itthon a tehergépjármű-sofőrök átlagéletkora 50-55 év.

A járvány miatt közismert lett az ellátási lánc fogalma, és ha ez jól működik, akkor a termékek eljutnak az üzletek polcaira. Ennek a láncnak viszont az egyik fontos láncszeme a fuvarozás, és ha ez nem működik rendesen, akkor itthon is bekövetkezhet az a helyzet, amivel Nagy-Britanniában már szembesültek, vagyis hogy bizonyos áruk egyszerűen nem jutnak el a boltokba.

"Ma már egy 60-70 autós vállalkozás esetében itthon sem ritka, hogy 5-10 autó azért áll, mert nincs rá gépjárművezető"

- hangsúlyozta az érdekképviselet ügyvezető főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×