eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Highway transportation with yellow lorry at sunset
Nyitókép: IvanSpasic/Getty Images

A Kúria döntött az önkormányzati behajtási díjakról

A közlekedési törvény csak a teherautók behajtásának engedélyhez kötését teszi lehetővé, a díjszedést nem, mondta ki a taláros tesület.

Herceghalom egyik helyi rendelete miatt a Pest megyei Kormányhivatal fordult a Kúriához. A község képviselőtestülete ugyanis a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek helyi közútra történő behajtását nemcsak behajtási engedélyhez kötötte, hanem útfenntartási hozzájárulás megfizetéséhez is, és a behajtási engedély csak a befizetés igazolásával együtt volt érvényes – emlékeztet a Hvg.hu.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa határozatában arra figyelmeztet, hogy a helyi önkormányzat csak törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére vagy törvényben kapott felhatalmazás alapján alkothat önkormányzati rendeletet. A helyi közutak fenntartása kétségtelenül önkormányzati feladat, ezért jogos, ha az úthasználatot engedélyhez kötik.

Útfenntartási díj megállapítására azonban az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása,

ezért a Kúria a rendelet erről szóló részét megsemmisítette. Az a továbbiakban nem alkalmazható.

A most felülbírált herceghalmi rendelet még 2009-ben született, a megsemmisítés azonban nem visszamenőleges hatályú, vagyis akik korábban befizették a kirótt díjat a teherautójuk behajtásáért, azok azt nem kérhetik vissza.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×