eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem szükséges más országok katonáit Magyarországra telepíteni - a nap hírei

Kedden tárgyal Moszkvában az orosz elnökkel a magyar kormányfő, Orbán Viktor hétfőn a NATO főtitkárával egyeztetett. Az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a reggeli kétórás figyelmeztető sztrájkban. Kedden lép életbe a kamatstop, valamint az élelmiszerár-stop. A nap legfontosabb hírei január 31-én.

A többi között a Paks 2 beruházásról is tárgyal kedd délután Moszkvában az orosz államfővel a magyar kormányfő. Az építést még az év első felében létesítési fázisba kell léptetni. Orbán Viktor munkalátogatásával egyidőben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tart megbeszélést. Hétfőn a NATO főtitkárával egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök. A hivatalos közlés szerint áttekintették az orosz-ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és hitet tettek a feszültség csökkentése mellett.

Jelenleg nem szükséges más országok fegyveres erőit Magyarországra telepíteni, a magyar hadsereg meg tudja oldani az orosz-ukrán konfliktus nyomán felmerülő feladatokat – erősítette meg a magyar honvédelmi miniszter. Miután brit kollégájával tárgyalt, Benkő Tibor azt hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a NATO iránt. Azt mondta, hogy brit kollégájával egyformán látják az Európában kialakult biztonsági helyzetet, ugyanúgy értékelik az orosz-ukrán konfliktust.

Az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a reggeli kétórás figyelmeztető sztrájkban - ismertette a sztrájkot szervező két pedagógus-szakszervezet. Az Emberi Erőforrások minisztériuma szerint ugyanakkor országosan a pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész az akcióban. Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja az Indexnek azt mondta, hogy vártnál is több pedagógus csatlakozott a sztrájkhoz.

Februártól már alacsonyabb lesz a lakossági jelzáloghitelek törlesztőrészlete, mint a korábbiak voltak. A Pénzügyminisztérium közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy először érezteti hatását a január elsejével életbe lépett kamatstop. Az intézkedés elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent segítséget. A kamatok emelkedése miatt egy átlagos, változó kamatozású lakossági A nyilvántartások szerint csaknem félmillió család élhet a lehetőséggel.

Keddtől május 1-jéig hét alapvető élelmiszerre vezetett be árstopot a kormány, ezek nem lehetnek drágábbak, mint tavaly október 15-én. A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a hatósági áras termékek tavaly októberi átlagárát. Ha az akciós ár volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni, ha ez valamilyen okból nem megállapítható akkor kell alkalmazni a KSH honlapján 2021 októberére közzétett átlagos fogyasztói árakat. Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról.

Keddtől 9 hónapig lesz érvényes az uniós védettségi igazolvány. Az uniós védettségi igazolvánnyal rendelkező utazókra nem vonatkozhatnak további korlátozások. Azok számára azonban, akiknek nincs uniós védettségi igazolványa, elő lehet írni, hogy az érkezést megelőzően vagy legfeljebb 24 órával az érkezést követően tesztet végeztessenek. Az Európai Bizottság közleménye szerint a változás az Európai Unión belüli utazási szabályok egységesítését jelenti,.

Románia egyszerűsítette és egységesítette a beutazási feltételeket holnaptól. A beutazókat a koronavírus elleni teljes beoltottságot, a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tanúsító védettségi igazolás mentesíti a karanténkötelezettség alól, függetlenül attól, melyik országból érkeztek. Mindenki másnak ötnapos karanténba kell vonulnia.

Finnország februárban feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásait. A pontos időpontról még a héten döntenek. Egyes intézkedéseket már most feloldanak: keddtől az éttermek este kilencig tarthatnak nyitva és este nyolc óráig szolgálhatnak fel alkoholt. Szintén megszűnnek a határellenőrzések az uniós belső határokon.

Súlyos vezetői mulasztásokat tárt fel az a brit vizsgálat, amely a londoni miniszterelnöki hivatalban a korlátozások idején rendezett összejöveteleket ellenőrizte. A dokumentum egyebek mellett megállapítja: nehéz indokot találni ezekre a partikra olyan időszakban, amikor a kormány a mindennapi életvitelt széles körben korlátozó intézkedések elfogadására kérte a lakosságot. A brit miniszterelnök ugyanakkor többször is azt állította: őt senki nem figyelmeztette, hogy ezek a rendezvények szabályellenesek.

Az uniós energiaadóztatási szakpolitikák nincsenek összhangban a brüsszeli éghajlat-politikai célokkal - állapította meg az Európai Számvevőszék. A testület szerint az energiaadóztatás elősegítheti az éghajlatváltozással kapcsolatos eredmények elérését, a jelenlegi adószintek azonban nem veszik figyelembe, hogy a különböző energiaforrások milyen mértékben szennyeznek.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×