eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gattyán György: le kell számolni mindkét múlttal

Rengeteg választókörzetben megvan már a végleges képviselőjelölt, de a listával kivárnak addig, míg le nem adják az ajánlóíveket – mondta Gattyán György, a Megoldás Mozgalom alapító elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Az üzletember szerint jól halad a párt építése, és a kampányra több száz millió forintnál is több kell majd, de megéri, ha valódi alternatívát tudnak felmutatni.

Mérséklet, szabadelvű párt a Megoldás Mozgalom, azért ez a neve, mert megoldásokat kínálunk – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gattyán György, a párt alapító elnöke.

Az üzletember úgy fogalmazott, együttműködésre törekednek, mert együttműködésre van szükség, akár kormányon, akár ellenzéken, mert Magyarországot egy együttes erőnek kellene irányítania.

A decemberben bejegyzett párt indulni akar az idei parlamenti választáson, a párt elnöke szerint ennek nem lesz akadálya.

„Megvan a 106 képviselő-jelöltünk, ennél több is van,

de az a cél, hogy a legjobbakat találjuk meg minden körzetben. Jól állunk” – jelentette ki Szatmári Péter, a párt programtanácsának elnöke. Mint fogalmazott, olyan embereket keresnek, akik azonosulni tudnak a mozgalom értékeivel, és tudnak helyi megoldáscsomagot kínálni.

Gattyán György azt mondta, az a céljuk, hogy bevezessék a szolgáltató állam fogalmát. A lehető legkevesebb politikusi gondolatot akarja a programjukban, és ezért előnyben részesítik a kiválasztásnál azokat, akik már szolgáltatnak. „Akinek ügyfelei vannak, érti azt, ha pénzt kap valamiért, akkor szolgáltatnia kell” – mondta.

A pártelnök ügy véli, több mint kétmillió ember van Magyarországon, aki nem akar egyik oldalra sem szavazni. Akikkel beszélt országjárásán, azt mondták, biztosan valami újat szeretnének.

„Cipeljük magunkkal a harmincéves múltat. Mintha Magyarország gúzsba maradt volna. Le kell számolni ezzel a két múlttal, mert Magyarország sosem lesz rendben – hangsúlyozta, és hozzátette: – Ha jól működne Magyarország, akkor nekem nem kellene itt ülnöm.”

A pártépítés és a kampány költségeiről azt mondta,

„annyi pénzt kell rá költeni, ami szükséges, de ez több lesz, mint több száz millió forint”.

Szerinte ha alternatívát tudnak adni Magyarországnak, akkor ez megéri a rá fordított pénzt. Hangsúlyozta, hogy magánszemélyként alapította a pártot, és a magánvagyonából is finanszírozza, ehhez nincs köze a cégeinek.

A felvetésre, hogy a választáson Gattyán György lesz-e a Megoldás Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, először úgy felelt az alapító, hogy ha szeretnének nyerni, akkor meg kell nevezni miniszterelnök-jelöltet. „Lehetek én az, de ez túl korai, mert ha találnánk alkalmasabbat, akkor lehet más” – jelentette ki, majd nem sokkal később közölte:

„Én vagyok jelen pillanatban a miniszterelnök-jelölt, de nem hatalomvágy miatt, hanem én vagyok a mozgalom alapítója és arca.”

Arról, hogy miért vágott bele a politikába azt mondta, annak kivételével, hogy lehet tenni az országért, semmi nem jó a politikában, ugyanakkor szerinte egyedül ő van olyan pozícióban, aki anyagilag is függetlenként is el tudta indítani a megoldást, amellyel le lehet váltani a múlt erőit. Mint fogalmazott, neki nincs nagy bevétele Magyarországon, ezért mindegy, ki van kormányon, más, tehetős üzletembereknek együtt kell működniük az aktuális kormányokkal.

A listaállítás várható időpontjáról azt mondta, rengeteg választókörzetben megvan már a végleges jelölt, de a listával kivárnak addig, míg le nem adják az ajánlóíveket.

Szatmári Péter szerint már több százan dolgoznak az egy hónapos pártban, megalakult hat plusz egy munkabizottság, és több ezer önkéntessel készülnek az aláírásgyűjtésre.

A kampányról Gattyán György annyit mondott, hogy elsősorban az interneten és a közösségi médiában lesznek jelen, mert úgy véli, 2022-ben már ezeken a platformokon fogyasztanak tartalmat azok az emberek, akik változást akarnak, de mindent megragadnak, országjáró körutakat is terveznek. Az aláírásgyűjtéshez szerinte lesz elég emberük, mert „hiába friss a mozgalom, nagyon sok ember jelez vissza”.

A párt nem végeztet közvélemény-kutatásokat, de az intézetek már mérik őket, Gattyán György szerint már van egy százalék, aki biztosan a Megoldás Mozgalmat választja, és 3-4 százalék, aki lehet, hogy rá szavazna. A pártelnököt az sem zavarná, ha nem kerülnek be a parlamentbe, nincs B tervük.

„Akkor is mutatunk egy alternatívát, ha kevesebb támogatónk lesz. Mi nem a hatalmat akarjuk. Az A terv a szemléletmód megváltoztatása. Ez akkor is teljesül, ha csak százan szavaznak ránk, legfeljebb később éri el a megfelelő szintet. Nyerni akarunk, ez a célunk, de az A terv a más gondolkodás” – mondta, de a kérdésre, hogy miként tudják mérni, hogy ez a más gondolkodás teret nyert-e, azt felelte, azzal, ha a szavazófülkében odateszik az ikszet a párt neve mellé.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×