eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Diákok kitöltik a feladatlapokat a központi írásbeli felvételi vizsgán az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2015. január 17-én. Ezen a napon 480 intézmény 499 vizsgahelyszínén tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára. Orosházán 260 fiatal ír felvételit.
Nyitókép: Rosta Tibor

Középiskolai felvételi: íme a legfontosabb időpontok, határidők

Átlagos, korrekt, rendben volt – ilyen visszajelzéseket kapott az Oktatási Hivatal a szombati központi középiskolai felvételiről.

Arról, hogy mennyi leendő középiskolás nem tudott megjelenni, nincs központi nyilvántartás. A felvételit egy gimnáziumban kellett elhalasztani, azok a gyerekek a csütörtöki pótnapon írhatják meg a központi írásbelit. Brassói Sándort, az Oktatási Hivatal elnökét kérdeztük.

A pandémia miatt különös odafigyeléssel szervezték meg az intézmények a szombati középfokú írásbeli vizsgákat, melyeken

  • 58 ezer 8. osztályos és
  • 14 500 hatodikos

vett részt. Hogy Covid-fertőzés vagy más miatt mennyien nem tudtak a megmérettetés első napjára elmenni, arról nincsenek adatok – mondta el Brassói Sándor.

„A középiskolák helyben szervezik a hozzájuk jelentkezők alapján a vizsgákat. Az intézményvezetők saját maguk adnak engedélyt rendkívüli, alapos ok kapcsán arra, hogy a pótló napon részt vegyenek a vizsgázók, így hogy mennyien nem jöttek el az első nap, nem tudom megmondani, ezt az egyes iskolák tudják. Nem szokott ebből sosem probléma lenni, hiszen ott, ahol indokolt, az engedélyt megadják, és akkor a vizsgázó csütörtökön a pótnapon vagy pedig ha ott sem tud valami miatt megjelenni, akkor majd februárban tud részt venni a pót pótnapon” – mondta az Oktatási Hivatal elnöke.

A vizsgákon egy komolyabb probléma merült fel. Egy alapítványi gimnáziumban

a megengedettnél 20 perccel hamarabb nyitották fel a feladatsorokat tartalmazó borítékokat.

„Nagyon sajnálom azokat a diákokat, akik az érintett intézménybe tervezték, hogy megírják az írásbeli vizsgát – mondta az elnök. – A minisztérium, a kormányhivatal szervezet egy országos kontroll-lépést, ennek részeként azt is, az Oktatási Hivatal által átadott biztonsági fóliatasakba helyezett feladatsorok érintetlenek voltak-e még az utasítások alapján a vizsga időpont előtt fél órával, és ez sajnos egy iskolában nem így történt. Itt a vizsgát nyilván nem lehetett folytatni az érintett gyerekeknek, ilyenkor a pótló napon lehet megírni a vizsgát. Az érintettek csütörtökön vizsgázhatnak magyar nyelv és irodalomból, illetőleg néhányan matematikából is.”

A csütörtöki után

  • február 4. lesz az írásbeli felvételik második pótnapja,
  • a jelentkezéseket pedig február 18-a éjfélig lehet benyújtani.

A felvételizők és szüleik a szombati eredményeket megtekinthetik az írásbeliztető iskolákban, és ha bármilyen észrevételük van, kérvényt nyújthatnak be az adott intézmény igazgatójához, hogy értékeljék újra a dolgozatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×