eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Erkölcsi kötelességnek tartja az oltás beadatását a pápa - a nap hírei

Oroszország felé hagyták el Kazahsztánt a kimenekített magyarok. Erkölcsi kötelességnek nevezte a koronavírus elleni védőoltás felvételét Ferenc pápa. Olaszországban megnyitottak az iskolák a téli szünet után. A nap legfontosabb hírei január 10-én.

Este érkeztek haza azok a magyarok, akiket Kazahsztánból menekítettek ki – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az érintettek egy orosz evakuációs járattal tartanak Oroszországba. Moszkva közelében landoltak egy katonai repülőtéren, ahonnan a magyar nagykövetség munkatársai átszállítják őket egy másik légikikötőbe, és oda ment értük a honvédség gépe. Elmondta: 12-en kértek segítséget, közülük 5 embert már a múlt héten sikerült kimenekíteni Almatiból, így 7-en maradtak, de egyikük, egy kettős állampolgár végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

A nemzetek közötti párbeszéd nem épülhet sem hazugságra, sem az igazság tagadására - mondta a köztársasági elnök. Áder János a diplomáciai testület tagjait fogadta a Müpában. A hagyományos évnyitó diplomáciai eseményen az államfő azt közölte: az elmúlt tíz évben azokat az értékeket képviselte, amelyeket magyarként, a jövő nemzedékekre gondoló emberként, családapaként, s immáron nagyszülőként is fontosnak tart. A köztársasági elnök hozzátette, az állam, amely valaha nem védte meg polgárait, nem bújhat ki a felelősség alól, történelmi bocsánatkéréssel tartozik a holokauszt áldozatainak.

Megszorítások nélküli államadósság-csökkentést ígérnek az ellenzéki pártok. A Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd közös sajtótájékoztatóján Ilyés Márton, a Momentum alelnöke közölte: felszabadítják azokat az európai uniós forrásokat, amelyet most – szavai szerint - Orbán Viktor miatt felfüggesztettek; megtisztítják a közbeszerzéseket, és felfüggesztik, átvizsgálják a látványberuházásokat. Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke úgy vélte, hogy a korrupció is oka annak, hogy rekordmértékű, 42 ezer milliárd forint az államadósság. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese úgy vélte: a kormány által vállalt adósságtömeg, azt a célt szolgálta, hogy a Fidesz gazdasági hátországát megerősítse.

Erkölcsi kötelességnek nevezte a koronavírus elleni védőoltás felvételét Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Vatikánhoz akkreditált nagykövetek előtt elhangzott beszédében a korábbinál is határozottabb hangon szólította fel az embereket arra, hogy oltassák be magukat. Kifogásolta, hogy az embereket egyre gyakrabban tántorítják el ideológiai kérdések és alaptalan információk attól, hogy beoltassák magukat. Megjegyezte: ilyen esetekben a legjobb terápia a valóság.

Olaszországban megnyitottak az iskolák a téli szünet után. A több mint egymillió, oktatásban dolgozó 10 százaléka maradt otthon az első napon, mert beteg vagy nincs beoltva, utóbbiak fizetés nélküli szabadságot vettek ki. Olaszországban a 12 és 19 év közötti diákok 75 százaléka oltott, már lehetőségük van az emlékeztető oltás felvételére is. Ezzel egy időben kötelezővé vált az oltottság igazolása a városi tömegközlekedési eszközökön. Az 50 év felettieknek kötelező beoltani magukat.

Hollandiában a rekordhosszú kormányalakítási tárgyalások után letette az esküt az új kormány. Mark Rutte negyedik kabinetjében 4 új miniszter van. A március közepén tartott parlamenti választásokat a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért nyerte meg, már negyedik alkalommal. A 2010 óta kormányzó Mark Rutte annak ellenére szerezte meg a legtöbb szavazatot, hogy kabinetje tavaly év elején lemondásra kényszerült a gyermektámogatási segély körül kialakult botrány miatt.

Ukrajna kész élni önállóságával és fenntartja a jogát arra, hogy megválaszthassa saját biztonsági berendezkedését - jelentette ki az ukrán miniszterelnök-helyettes, miután a NATO főtitkárával tárgyalt. Olha Sztefanyisina kijelentette: a biztonsági garanciákról szóló tárgyalások alapjának az orosz csapatok kivonásának kell lennie. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta: Ukrajnának joga van megvédenie önmagát, és arra, hogy megválassza biztonsági berendezkedését.

Az Egyesült Államok nyílt megbeszélést folytatott Oroszországgal az ukrajnai válságról - jelentette ki Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes a Genfben tartott tárgyalások lezárultával. Mint mondta, az Egyesült Államok határozottan elutasította az elfogadhatatlan biztonsági javaslatokat. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes arról számolt be, hogy nem történt előrelépés abban az Oroszország által szorgalmazott kérdésben, hogy Ukrajna ne lehessen a NATO tagja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×