eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Budapestre akkreditált nagyköveteknek adott újévi fogadáson a Müpában 2022. január 10-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Áder János a hazugság elutasítását, az igazság elfogadását kívánta

A köztársasági elnök köszönetet mondott a diplomatáknak.

Az országok közötti kapcsolat, a nemzetek közötti párbeszéd nem épülhet sem hazugságra, sem az igazság tagadására - mondta Áder János köztársasági elnök, aki a diplomáciai testület tagjait fogadta a Müpában.

A hagyományos évnyitó diplomáciai eseményen az államfő leszögezte, az elmúlt tíz évben azokat az értékeket képviselte, amelyeket magyarként, a jövő nemzedékekre gondoló emberként, családapaként, s immáron nagyszülőként is fontosnak tart. Vonatkozzanak azok a múlt bevallására, a jelen vitáira vagy a jövő iránti felelősségre - tette hozzá.

Áder János beszédében köszönetet mondott a diplomatáknak és az általuk képviselt országoknak azért, hogy számtalan helyen és módon a partnerei voltak, például az igazság elfogadásában, kimondásában és képviseletében.

Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban szerb kollégájával egyetértésben fejet hajtottak a második világháború ártatlan szerb és magyar áldozatainak emléke előtt, elismerték az egymás ellen elkövetett bűnöket, hitet tettek a múlt lezárása és a megbékélés mellett.

Arra is kitért, hogy Szlovákia köztársasági elnökével 2021-ben együtt adták át a két ország közös munkájával felújított borsi Rákóczi-kastélyt, valamint kinyilvánították, hogy a közös örökség összeköt, nem pedig elválaszt.

Felhívta a figyelmet arra is: a holokauszt 60. évfordulóján Budapesten, Mauthausenben, Auschwitzban és Jeruzsálemben is kimondta, hogy a vallási, etnikai és bárminemű megkülönböztetés elfogadhatatlan.

A köztársasági elnök hozzátette, az állam, amely valaha nem védte meg polgárait, nem bújhat ki a felelősség alól, történelmi bocsánatkéréssel tartozik a holokauszt áldozatainak.

Áder János felidézte azokat a pillanatokat is, amikor felszólalt az ENSZ klímacsúcsain, részt vett a világ államainak ambiciózusabb klímavállalásra való mozgósításában és a Vízügyi Elnöki Testület munkájában. Hangsúlyozta,

kiállt azért, hogy a környezetvédelem ne csak PR-akció, hanem gondolkodásmódunk, cselekedeteink sarokköve is legyen.

Külön kiemelte, hogy Budapesten, amikor víz-világtalálkozókat és fenntarthatósági csúcsot szerveztek, azért állt ki, hogy ne csak fenyegetést lássunk a klímaveszélyben, hanem lehetőséget is a változásra, a változtatásra.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy külföldi útjai során innovatív magyar technológiákat ajánlott vendéglátói figyelmébe, tudván, hogy ez nem csupán magyar gazdasági érdek, hiszen a kisebb környezetterhelés, a környezettudatosság mindannyiunk érdeke.

Rámutatott, amikor magyar közösségeket látogatott szerte a világban, minden alkalommal kiemelte a határokon túl élő magyarok gazdagító szerepét a kétoldalú kapcsolatokban. Hozzátette, a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonai kontingenseket látogatva jelezte, hogy Magyarország megbízható és hűséges partner a nemzetközi béketeremtésben.

Áder János szavai szerint ezek a találkozások az elmúlt csaknem tíz esztendőben megerősítették a hitét, hogy az együttműködés nemcsak szimbolikus gesztus, patikamérlegen adagolt nyilatkozat, protokollegyezmények udvariasan hűvös bekezdése lehet.

Sokkal több is lehet annál, elszántabb, tevékenyebb, eredményesebb

- jelentette ki az államfő.

Beszéde végén az európai integráció egyik alapítója, Robert Schuman egykori francia külügyminiszter szavait idézte: "A világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket teszünk."

Zárásként béketeremtő szándékot, a nehézségek, a gondok leküzdéséhez egészséget, erőt, a hazugság elutasítását, az igazság elfogadását, és az új esztendőben is "a veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket" kívánt az egybegyűlteknek.

Michael A. Blume nuncius, a diplomáciai testület doyenje köszönetet mondott a köztársasági elnöknek a hozzájárulásáért ahhoz, hogy szembe lehessen nézni napjaink kihívásaival.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×