eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kidobott karácsonyfákat visz kukásautóhoz az AKSD Városgazdálkodási Kft. dolgozója Debrecenben 2021. január 6-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Így lesz kényelmi szolgáltatás a karácsony kidobott ékéből

Mintegy 500-600 ezer karácsonyfát szállít el és hasznosít környezetbarát módon a fővárosban a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az ünnepek után. A részletekről Horváth Lászlót, a BKM Nonprofit Zrt. PR szakreferensét kérdeztük.

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a BKM Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai munkatársai gyűjtik össze szervezetten a fenyőfákat és szállítják el hasznosításra. Mindez nem egy mindennapi logisztikai feladatot igényel, fogalmazott Horváth László PR szakreferens, hiszen a társaság becslései szerint mintegy 5-600 ezer fa kerül ki ebben az időszakban az utcákra, illetve gyűjtőpontokra, és ezek ártalmatlanítását, újrahasznosítását kell megoldaniuk.

A vállalat tapasztalatai szerint az igazi nagy dömping január 6-át, vagyis vízkeresztet követően kezdődik, és általában 4-6 hétig tart. Ezalatt az időszak alatt a kijelölt gyűjtőpontokról kifejezetten az úgynevezett fenyőfajáratok gyűjtik be a karácsonyfákat, de az elszállítás napján a hagyományos hulladéktartályok mellék kihelyezett fákról is gondoskodnak a normál kommunális hulladékgyűjtő járatok – ismertette Horváth László. Vagyis a budapesti lakosok két lehetőség közül választhatnak:

  • vagy a kommunális hulladékgyűjtő mellé teszik a fát az ürítés napján,
  • vagy pedig a 250 gyűjtőpont valamelyikénél helyezik el azt.

Utóbbiak listája megtalálható a társaság honlapján, kerületi bontásban.

Az elszállított karácsonyfák a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe kerülnek, ahol környezetbarát módon, energetikailag hasznosítják. A fákat elsőként aprítják, majd a kazánokba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek belőlük. Az így nyert hőenergiából pedig környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő – magyarázta a szakérő. A megtermelt távhő végül a Főtáv rendszerén keresztül jut el mintegy 76 ezer budapesti lakásba, számos ember kényelmi szolgáltatását biztosítva. A villamosenergiát pedig az országos hálózata táplálják bele, ami összességében 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves villamosenergia-igényét fedezi.

Horváth László végül arra is kitért, hogy a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében a fővárosi települési szilárdhulladék mindegy kétharmadát hasznosítják, a technológiával pedig nemcsak a környezet terhelését, a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét lehet jelentősen csökkenteni, hanem azt a földgázmennyiséget is, ami esetleg más fűtőműben felhasználásra kerülne ugyanennek a hőértéknek az előállításához – zárta szavait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×