INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

karácsonyfa

fenyőfa

vízkereszt

fkf

Kidobott karácsonyfákat rakod egy munkagép az aprítógépbe az AKSD Városgazdálkodási Kft. telephelyén, Debrecenben 2019. január 9-én. Évente több mint húsz tonna fenyőfa kerül a telephelyre, amelyet felaprítanak, majd komposztálják azokat.

Vízkereszttel indul a karácsonyfák nagynyomású gőzzé válása

Infostart

Február közepéig is eltarthat a fenyőfák kihelyezési dömpingje.

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a BKM Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen becslések szerint mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve a hasznosítását megoldani – írja közleményében a vállalat.

Az FKF tapasztalata szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart.

  • A kijelölt gyűjtőpontokról ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a karácsonyfákat, melyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató.
  • A lakóingatlanoktól ezzel párhuzamosan a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve
  • szükség esetén külön járművel gyűjtik össze a nagy méretű fákat.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját. A fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, valamint a gépjárműforgalmat.

A kiszolgált tűlevelűeket az FKF először aprítja, ezt követően a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

A Fővárosban keletkező háztartási hulladék mintegy kétharmadát tüzelik el a Hulladékhasznosító Műben.

Ez a hulladékhasznosítási technológia – amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez – földgáztüzelést vált ki a budapesti távhő előállítása során, valamint környezetbarát villamos energiát táplál az országos hálózatba. A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati meleg víz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50.000 átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja.

A budapesti lakosok a fenyőfák begyűjtésével kapcsolatos információkat megtalálják az FKF honlapján. A kijelölt gyűjtőhelyek listáját kerületi bontásban elolvashatják a „Tájékoztató a karácsonyfák begyűjtéséről” bannerre kattintva, ahol a gyűjtőpontok helyszíneit mutató térképpel is segítjük a tájékozódást.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018