eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve 2020. december 9-én.
Nyitókép: A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve. MTI/Máthé Zoltán

Valóságos robbanás történt az erdőjárók számában

Az általuk hagyott szemét mégsem lett több. A hárommillió embert vonzó Pilisi Parkerdő 32 millió látogatást regisztrált.

A cél az erdő ökoszisztéma-szolgáltatásainak fenntartása, a természetközeli erdőgazdálkodás és az erdőlátogatási feltételek javítása: ez a két fogalom határozta meg a Pilisi Parkerdő munkáját 2021-ben – mondta Mészáros Péter szóvivő.

"Abszolút összefügg a látogatószám emelkedése a Covid-helyzettel. A korábbi években az Országos Erdészeti Egyesületnek volt egy felmérése, ez alapján 2017-ben mintegy 25 millió látogatás történt a Pilisi Parkerdő területén (Gerecse-Hatvan-Dunaújváros háromszög, hárommillió lakossal), a pandémia idején viszont az erdő maradt az egyetlen hely, ahová ki lehetett menni" – mutatott rá Mészáros Péter.

Mindez számokban:

a 2021-es év végére mintegy 32 millió látogatói alkalmom

jöhet össze a látogatószámlálásukban, ami egyébként igen nagy terhet ró a 65 ezer hektárnyi erdőre, minden egyes napra, minden egyes hektárra jut másfél ember.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy tudatosabbak, óvatosabbak, gondosabbak lettek-e az erdőjárók, Mészáros Péter azt mondta, nem nőtt a szemét mennyisége a növekvő látogatószám ellenére.

"Igaz ugyanakkor, hogy a közkedvelt helyeken – Rám-szakadék, Prédikálószék, Dobogó-kő – kicsit megnövekedett a szemét mennyisége, de ezt tudtuk kezelni. Örülünk ugyanakkor annak, hogy a belföldi turizmus ráirányította a figyelmet az erdőkre, és azt is tapasztaljuk, hogy a látogatóink bizony sokkal környezettudatosabbak, mint pár évtizede, kevesebb hulladékot hagytak hátra."

Mészáros Péter úgy látja, sikerrel kampányolnak amellett, hogy

"mindenki vigye haza a szemetét".

A parkerdő területén 1000 kilométernyi turistaút van, ezeket 2021-ben is fejlesztették, de közben védték az erdei ökoszisztémát is, egyebek mellett környezetvédelmi beruházásokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×