eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
The B.1.1.529 variant was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021. its the recent variant spotted in South Africa all Nations are on High Alert Now.This variant has a large number of mutations, some of which are concerning. Preliminary evidence suggests an increased risk of reinfection with this variant. Heres a computer generated image of coronavirus omicron against black background.
Nyitókép: Uma Shankar sharma/Getty Images

Már december végén berobbanhat az ötödik hullám idehaza

Napi négy embernél mutatják ki a variánst abban a magánlaborban, ahol elsőként azonosították Magyarországon az omikront.

„Vasárnapig nyolc pozitív esetet találtunk, ma négyet. Ez jelentős emelkedés. A tendencia nő, míg korábban napi egy esetet regisztráltunk, átlagban ez most már napi négyre növekedett. Ez pedig a mi eseteinket tekintve már napi 5 százalékos arány” – mondta az ATV-nek Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezető igazgatója.

A laborban naponta 1000 fölötti minta érkezik, ebből 100-150 teszt lesz pozitív. Nagyjából száz esetenként vizsgálják azt, hogy az adott fertőzöttséget a delta vagy már az omikron variáns okozza.

Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője szerint, ha ez valóban így van, akkor az omikron okozta ötödik hullám január közepe helyette, két héttel közelebbre kerülhet. Ez azt jelenti, hogy a magánlaborban tapasztalt tendencia tovább folytatódik, akkor

a járvány december végén január elején berobbanhat.

Szerinte esetszámban nagyobb hullám várható. A járványelemző a dán modellt alapul véve azt mondta: a járvány minden embert elér majd, a kérdés, hogy milyen szintű megbetegedést okoz. Vattay Gábor úgy véli: azok az idősek, akik augusztusban kapták meg harmadik oltásukat, a negyedik oltást is fel kellene venni a közelgő ötödik hullám miatt.

A Neumann Labs az a labor, ahol pontosan egy hete detektálták az első omikron gyanús tesztet. Akkor egy idős házaspár tesztje lett pozitív. A magánlabor az esetet lejelentette, a mintákat mély vizsgálatra elküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központba. Az NNK ezután hivatalosan is megerősítette: megjelent az omikron variáns Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×