eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A felújított Halászó gyerekek kútja és terasza a Budavári Palotanegyedben 2021. december 14-én. Ezen napon átadták a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújult Habsburg-kaput és a Halászó gyerekek kútját és teraszát, amely szabadtéri kiállítással és adventi vásárral várja a látogatókat.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Újabb felújítások értek véget a budai Várban – képek

Átadták a Budavári Palotanegyedben kedden a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújult Habsburg-kaput és a Halászó gyerekek kútját és teraszát, amely szabadtéri kiállítással és adventi vásárral várja a látogatókat.

A Nemzeti Hauszmann Program célja helyreállítani a Budavári Palotanegyed világörökségi helyszínhez méltó állapotát, egyben kialakítani egy olyan városrészt, amely színvonalas eseményekkel és programokkal szólítja meg a közönséget - mondta el a beruházás keddi helyszíni sajtótájékoztatóján a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

Sikota Krisztina emlékeztetett arra, hogy idén megnyílt a palota rekonstruált Szent István-terme, majd az eredeti formájában visszaépített Lovarda is, melynek környezetében megújult a Csikós-udvar, visszaépítették a Stöckl-lépcsőt és a Hauszmann-rámpát, valamint új lifteket alakítottak ki. A program fontos állomása a Sándor-palota előtti Habsburg-kapu, az onnan a dunai teraszokig vezető lépcső, valamint a Halászó gyerekek teraszának megújítása is - hangsúlyozta.

Budapest, 2021. december 14.
A felújított Habsburg-kapu és kerítése a Budavári Palotanegyedben 2021. december 14-én. Ezen napon átadták a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújult Habsburg-kaput és a Halászó gyerekek kútját és teraszát, amely szabadtéri kiállítással és adventi vásárral várja a látogatókat.
MTI/Szigetváry Zsolt
A felújított Habsburg-kapu és kerítése a Budavári Palotanegyedben 2021. december 14-én. Ezen napon átadták a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújult Habsburg-kaput és a Halászó gyerekek kútját és teraszát, amely szabadtéri kiállítással és adventi vásárral várja a látogatókat. MTI/Szigetváry Zsolt

Sikota Krisztina elmondása szerint a díszes építmény Habsburg Alajos tervei szerint készült, a kovácsoltvas kapu és a kerítés pedig Jungfer Gyula munkája. A kerítés sarkára nemrég került vissza Donáth Gyula grandiózus turulszobra, amely szintén teljes körű helyreállításon esett át.

A tavaly megújult Mátyás kútja után 2021 végére a Halászó gyerekek kútjának rekonstrukciója készült el, a szobor körül pedig az eredeti méretére építették vissza a kútmedencét, de helyreállították a környező zöldfelületeket és burkolatokat is - számolt be a munkálatokról Sikota Krisztina.

Kiss Henrietta, a Várkapitányság sétavezetője felidézte, hogy a második világháborúban sérüléseket szenvedett Habsburg-kapu helyreállítását a hetvenes-nyolcvanas években végezték el, az építmény állapota azonban azóta sokat romlott. Most helyreállították a kapu kőfelületét, pótolták a hiányzó kovácsoltvas betéteket és megoldották a vízelvezetési problémákat is.

Budapest, 2021. december 14.
A felújított Halászó gyerekek kútja a Budavári Palotanegyedben 2021. december 14-én. Ezen napon átadták a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújult Habsburg-kaput és a Halászó gyerekek kútját és teraszát, amely szabadtéri kiállítással és adventi vásárral várja a látogatókat.
MTI/Szigetváry Zsolt
A felújított Halászó gyerekek kútja a Budavári Palotanegyedben 2021. december 14-én. Ezen napon átadták a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújult Habsburg-kaput és a Halászó gyerekek kútját és teraszát, amely szabadtéri kiállítással és adventi vásárral várja a látogatókat. MTI/Szigetváry Zsolt

Az 1900-ban átadott Halászó gyerekek kútja Senyei Károly szobrász alkotása, amely egy óriási harcsával viaskodó kisfiúkat és egy őket figyelő kislányt ábrázol - közölte Kiss Henrietta.

Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs igazgatója a Nemzeti Hauszmann Program jelenleg zajló beruházásairól szólva elmondta, hogy a Dísz téren már megkezdték az egykori Honvéd Főparancsnokság és a Vöröskereszt-székház rekonstrukcióját, a Szent György téren pedig a József főhercegi palota, valamint alatta a Fehérvári-rondella helyreállítását, de folyamatban vannak a Budavári Palota A és B épületének rekonstrukciójához szükséges kutatások is.

Az újjászületett Halászó gyerekek terasza egy a Várnegyed múltját megidéző, ünnepi szabadtéri kiállítással és adventi vásárral nyílt meg a nagyközönség számára.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×