eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NIF

Új vasúti megállót adtak át Budapesten

Akadémiaújtelep a XVII. kerületben élőknek segíthet, ezzel a megállóhellyel bővült a Budapest-Hatvan vasútvonal.

A NIF Zrt. beruházásában létesült Akadémiaújtelep megállóhely a 2018 tele óta kivitelezés alatt álló Budapest–Hatvan vasútvonal, ezen belül is a Rákos – Gödöllő vonalszakasz vasúti pályájának és a kapcsolódó létesítmények korszerűsítése projekt szerves részét képezte. A létrejött megállóhely nagyban segíti a budapesti, elővárosi közösségi közlekedés fejlődésének dinamikáját, hozzájárul az utazó közönség kényelmének kiszolgálásához - közölték.

Az új megállóhely Budapest XVII. kerületében a Pesti út – 506. utca kereszteződésénél épült meg. A megállóhelyen két, 250 m hosszú peron létesült. Az akadálymentes közlekedés érdekében liftek létesültek, továbbá a hangos- és vizuális utastájékoztató rendszeren túl taktilis burkolati jelzések és Braille-írás segíti a tájékozódást.

A megállóhelyhez 23 férőhelyes P+R parkoló rendszert telepítettek, amelyből 2 a mozgáskorlátozottak parkolását szolgálja. A beruházás során B+R kerékpártárolókat is kialakítottak. A parkoló megközelítése közúton a Pesti útról lehetséges, ennek érdekében átépült és kanyarodó sávval egészült ki a Pesti út – 506. utca kereszteződése, valamint jelzőlámpás csomópontot alakítottak ki új gyalogos átkelőhelyekkel.

Itt megállnak a 161-es, a 161A, a 162-es, a 162A, a 195-ös, a 202E, a 262-es, valamint az éjszakai 956-os, 968-as és 990-es autóbuszok is.

A megállóhelyi liftek műszaki átadása még nem történt meg, üzembe helyezésük 2022 tavaszán várható.

A megállóhely létesítése a Rákos – Gödöllő vasúti szakasz korszerűsítésének során épült. Az Akadémiaújtelep megállóhely építésén túl számos korszerűsítésen esett át Pécel és Isaszeg vasútállomás, Rákosliget, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoscsaba és Gödöllő Állami telepek megállóhely is.

Négy új külön szintű közúti keresztezés létesült a Cinkotai úton, a Tarcsai úton, Pécelen és Isaszegen. Felújították a villamos felsővezetéki és a térvilágítási rendszert, valamint Gödöllő külterületén új villamos alállomás létesült.

Horváth Tamás, a XVII. kerületi polgármestere kiemelte: évtizedes álom valósult meg azzal, hogy most már Akadémiaújtelep is saját vasúti megállóval rendelkezik.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója kiemelte: tizenöt évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy Rákosmentén vasúti megállók kiépítéséről lehessen beszélni, lehetetlennek tűnt, hogy színvonalasan, megbízható módon, korszerű vonatokkal lehessen bejárni Budapest központjába, de az álom megvalósult. Az új megállóhelynek köszönhetően az Akadémiaújtelep térsége lényegében metró színvonalú, a közúti közlekedéstől teljesen elválasztott, korszerű kötöttpályás kapcsolatot kap Budapest belvárosába, a Keleti pályaudvarhoz - tette hozzá.

Vitézy Dávid posztja a témában:

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×