INFORÁDIÓ
2021. október 16. szombat
Gál

testkamera

bkk

mentő

péterfalvi attila

máv

Testkamera és a felvételre figyelmeztető kártya a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenőröket ért támadások miatt szeptember 1-jétől 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelői.

Új jogszabályok kellhetnek a testkamerák alkalmazásához – igény volna rá

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Egy hónapja teszteli a testkamerákat a mentőszolgálat, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az összes dolgozó mikor kapja meg ezeket az eszközöket, és pontosan mire használják majd azokat. Testkamerát már a MÁV és a BKK is adott a kalauzainak, mert rendszeresen megtámadják őket. Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint ezeknek a berendezéseknek a használatához valószínűleg új jogszabályok is kellenek. 

A debreceni mentők tesztelik a testkamerákat, amelyek nemcsak a dolgozók védelmét, hanem a betegellátás biztonságát is szolgálják majd – jelentette be az Országos Mentőszolgálat szeptember közepén a Facebook-oldalán. Érdeklődtünk az OMSZ szóvivőjénék, hogy megtudjuk, sikerült-e a próbaüzem és mikor kapja meg az összes mentő, illetve pontosan mire használja majd a testkamerát, de Győrfi Pál azt válaszolta, hogy majd jelentkezik, ha aktuális lesz az ügy. Ugyanezt mondta Thoma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének Elnöke.

A MÁV már 2019 óta használt testkamerákat. A vasúttársaságnál a jegyellenőrök kapták meg a nyolcórányi felvétel készítésére alkalmas eszközöket, amiket ők maguk kapcsolhatnak be. Azért volt rájuk szükség, mert a kalauzokat átlagosan háromnaponta támadás éri mondta még tavalyelőtt az Echo TV-ben Bieber Anett, a MÁV szóvivője.

A jegyvizsgálók közfeladatot látnak el, és minden olyan tettlegesség, erőszakos cselekmény, ami őket érinti, az bűncselekménynek számít,

és akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – nyilatkozta akkor.

Már a BKK is testkamerát adott az ellenőreinek, mert sokan megtámadják őket – mondta az Indexnek idén tavasszal Borsi Dávid, a közlekedési társaság szóvivője. Kifejtette, az a cél, hogy a testkamerákkal megvédjék az ellenőröket a munkavégzésük alatt és lehetőség szerint akár nullára csökkentsék az őket ért támadásokat.

A BKK-nál alkalmazott, csak képfelvételt készítő, hangot tehát nem rögzítő testkamerák használatának jogi hátteréről Tóth Sándor, a közlekedési társaság utazási jogosultság-ellenőrzés vezetője elmondta: a jelen jogszabályi háttérben az is számít, hogy

az ellenőrök bekapcsolják és kikapcsolják, abban nem tudnak se törölni, se rávenni.

Amikor bejönnek a szolgálati helyre, akkor egy dokkoló ráteszik a kamerát, ami letölti a műszakjukban felvett releváns információkat. Ezeket pedig a törvényben meghatározott időtartam után törli a BKK.

Megkerestük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét is. Péterfalvi Attila ígéretet tett arra, hogy tájékozódik a testkamerákra vonatkozó rendelkezésekről, de abban már most biztos, hogy ezeknek a kép- és hangfelvételt rögzítő eszközöknek a széles körű használatához nagyon részletes jogi szabályozás szükséges.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Testkamerák használata
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018