eur:
393.1
usd:
367.19
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Facebook/Előválasztás 2021/Bordás Róbert/aHang

Miniszterelnök-jelölti eredmények nem lesznek szerdán

Lassabban halad az ellenzéki előválasztási folyamatban a szavazatok hitelesítése és összeszámolása, mint várták - egyes sajtóorgánumok viszont értesültek a jelenlegi állásról. Néhány további eredményre azért lehet számítani már szerdán is.

Reggel 10 órakor országszerte húsz különböző helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása, ám ez az előzetesen vártnál lényegesen lassabban folyik, ennek okáról részletesen is beszámolt az előválasztás hivatalos Facebook-oldala. Mindazonáltal azt írták, szerdán nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye (az előzetes tervek szerint este hétre lettek volna adatok).

Azt ígérik, az első választókerületekből hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt.

A számlálással kapcsolatban azt írták, hogy a szavazóbiztosok által a QR-kódok "becsippantásával" hitelesített szavazólapokon lehetett voksolni, és most a számláláskor ezeket a lapokat a rajtuk lévő QR-kódok ismételt leolvasásával "kicsippantják", így ellenőrizve, hogy korábban hitelesített lapon lévő szavazatról van-e szó és az érvényes-e. Ám ez a folyamat a vártnál lassabb.

Jelenleg az 1 008 076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak “kicsippantani” a szavazatszámlálók.

A folyamat különösen a budapesti számlálási helyszínen halad lassan, ahol összesen 30 választókerület, azaz az ország közel egyharmadának eredményét fogják megállapítani.

Emellett szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani.

Időközben SMS-ben toboroznak újabb számláló embereket (a hvg.hu tudomása szerint az a megállapodás született, hogy éjjel is folytatják a szavazatok összeszámlálását), egyes újsághokhoz pedig szivárognak a nem hivatalos sorrendek.

A Telex és az Index is azt írta, hogy a sorrend ez lehet jelenleg:

  • Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció)
  • Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP)
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)
  • Jakab Péter (Jobbik)
  • Fekete-Győr András (Momentum)

Előbbi szerint Dobrev Klárától elmaradva áll Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, Jakab Péter tőlük is kicsit lemaradva áll, Fekete-Győr András pedig jóval utánuk következik.

Az ellenzéki előválasztás technikai gondok (a rendszert ért támadások) miatt meghosszabbított első fordulója kedd este ért véget, 633 811-en vettek részt rajta. A sorbanállási szabályok alkalmazásával (aki este nyolckor még sorban állt vagy bejelentkezett online voksolásra, az szavazhatott) 21.15-kor regisztrálta a rendszer az utolsó online szavazatot.

A számlálásra a kedd esti terv még az volt, hogy szerda délutántól kezdődően, óránként jelentkező Facebook élő-videókban, illetve 106 egyéni választókerületi posztban hozzák nyilvánosságra az eredményeket az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon. A választókerületeket megyénként párhuzamosan, az alacsonyabb sorszámútól a magasabb felé haladva számolják. A miniszterelnök-jelölti választás eredménye lesz utolsóként nyilvános.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×