INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

hableány

jurij c.

viking sigyn

hajóbaleset

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.

A Viking Sigyn kapitánya inkább csöndben várja az ítélethirdetést

Infostart / InfoRádió

Ténybeli tévedéseket tartalmaz az a szakértői vélemény, amit a Viking Sigyn, a Hableányt hét másodperc alatt maga alá gyűrő szállodahajó kapitányának védői rendeltek meg, és amelyet be is csatoltak ehhez a perhez - ez a véleménye a Hableány tulajdonosát képviselő ügyvédnek, Sógor Zsoltnak.

"Hat olyan tanúnak a meghallgatása történt, akik vagy szolgálatban voltak aznap este és a Dunával kapcsolatos szolgálatot végezték, például a Navinfo munkatársai, vagy a vízen lévő kollégák, esetleg szemtanúk" - fogalmazott a keddi tárgyalási napon az InfoRádiónak Sógor Zsolt.

A Viking Sigynt kormányzó ukrán Jurij C. legutóbbi tárgyaláson szót kért, de csak egyetlenegy dolgot tartott fontosnak elmondani, hogy amikor elindult, bekapcsolta a radart, de nem használta, mert jók voltak a látási viszonyok.

"Azóta sem mondott semmit, nem is igazán van már szükség arra, hogy ő vallomást tegyen, tekintettel arra, hogy saját magára nézve nem köteles terhelő vallomást tenni.

Ha tesz, az később felhasználható, akár tanú, akár gyanúsított lesz az eljárásban" - kommentált az ügyvéd, aki leszögezte: a kapitány egyértelműen kijelentette korábban, hogy nem látta a Hableányt.

A tárgyalássorozat novemberben folytatódik, amely döntő lehet, az online meghallgatásba ugyanis a katasztrófa dél-koreai túlélői is bekapcsolódnak - erre már most sor került volna, de a bíróság későn értesült arról, hogy nemzeti ünnep van Dél-Koreában, így ezúttal csak azt próbálták meg tisztázni, hogy kinek a feladata a Hableány kiemelt testének megóvása.

"A konzul tájékoztatása szerint hét túlélő meghallgatására kerül sor, lassan látjuk a dolog végét" - mondta el a november 10-ei tárgyalásról Sógor Zsolt.

A kapitány közben vádlottként nautikai magánszakértőt fogadott, az ő jelentése már elkészült, már ismert is, a különböző szakértői vélemények novemberben viszont novemberben szintén összecsapnak, az ügyvéd viszont előre bocsátja, hogy a felfogadott szakértő írásában "tárgybeli tévedések" vannak,

"látszik, hogy a jelentés megrendelésre készült".

"Az én megítélésem szerint március-áprilisban itt már ítélethirdetés lesz" - jósolt Sógor Zsolt.

A Hableány sétahajónak 2019. május 29-én nekiütközött Budapesten, a Margit híd közelében a Viking Sigyn szállodahajó. Az ezután elsüllyedő sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Hableány mai tárgyalás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018