eur:
393.04
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A Viking Sigyn kapitánya inkább csöndben várja az ítélethirdetést

Ténybeli tévedéseket tartalmaz az a szakértői vélemény, amit a Viking Sigyn, a Hableányt hét másodperc alatt maga alá gyűrő szállodahajó kapitányának védői rendeltek meg, és amelyet be is csatoltak ehhez a perhez - ez a véleménye a Hableány tulajdonosát képviselő ügyvédnek, Sógor Zsoltnak.

"Hat olyan tanúnak a meghallgatása történt, akik vagy szolgálatban voltak aznap este és a Dunával kapcsolatos szolgálatot végezték, például a Navinfo munkatársai, vagy a vízen lévő kollégák, esetleg szemtanúk" - fogalmazott a keddi tárgyalási napon az InfoRádiónak Sógor Zsolt.

A Viking Sigynt kormányzó ukrán Jurij C. legutóbbi tárgyaláson szót kért, de csak egyetlenegy dolgot tartott fontosnak elmondani, hogy amikor elindult, bekapcsolta a radart, de nem használta, mert jók voltak a látási viszonyok.

"Azóta sem mondott semmit, nem is igazán van már szükség arra, hogy ő vallomást tegyen, tekintettel arra, hogy saját magára nézve nem köteles terhelő vallomást tenni.

Ha tesz, az később felhasználható, akár tanú, akár gyanúsított lesz az eljárásban" - kommentált az ügyvéd, aki leszögezte: a kapitány egyértelműen kijelentette korábban, hogy nem látta a Hableányt.

A tárgyalássorozat novemberben folytatódik, amely döntő lehet, az online meghallgatásba ugyanis a katasztrófa dél-koreai túlélői is bekapcsolódnak - erre már most sor került volna, de a bíróság későn értesült arról, hogy nemzeti ünnep van Dél-Koreában, így ezúttal csak azt próbálták meg tisztázni, hogy kinek a feladata a Hableány kiemelt testének megóvása.

"A konzul tájékoztatása szerint hét túlélő meghallgatására kerül sor, lassan látjuk a dolog végét" - mondta el a november 10-ei tárgyalásról Sógor Zsolt.

A kapitány közben vádlottként nautikai magánszakértőt fogadott, az ő jelentése már elkészült, már ismert is, a különböző szakértői vélemények novemberben viszont novemberben szintén összecsapnak, az ügyvéd viszont előre bocsátja, hogy a felfogadott szakértő írásában "tárgybeli tévedések" vannak,

"látszik, hogy a jelentés megrendelésre készült".

"Az én megítélésem szerint március-áprilisban itt már ítélethirdetés lesz" - jósolt Sógor Zsolt.

A Hableány sétahajónak 2019. május 29-én nekiütközött Budapesten, a Margit híd közelében a Viking Sigyn szállodahajó. Az ezután elsüllyedő sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×