eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Flirt típusú villamos motorvonat a balatonfüredi vasútállomáson az észak-balatoni vasútvonal mintegy 24 milliárd forintból villamosított, Szabadbattyán és Balatonfüred közti szakasza avatásának napján, 2021. június 18-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Több város szennyvizében emelkedik a koronavírus koncentrációja - a nap hírei

Vasútfejlesztésre 6 ezer milliárd forintot szán a következő években a kormány. Csökkent a fizetések vásárlóértéke júniusban a magas infláció miatt.

Több város szennyvizében határozott növekedésnek indult a koronavírus koncentrációja a múlt héten. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a legfrissebb adatok alapján arra figyelmeztet, hogy a szennyvízeredmények alapján a fertőzöttek száma továbbra is emelkedni fog. A 34. héten az adatok növekedést mutattak a budapesti agglomeráció városaiban, valamint Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szombathelyen.

Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma. 110 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 1 koronavírusos beteg halt meg. 119 beteget ápolnak kórházban, ez a szám tegnap még 100 alatt volt. 13 ember van lélegeztetőgépen.

A közlekedésfejlesztés középpontjában a vasútfejlesztés áll majd a következő 10-15 évben, a kormány 6 ezer milliárd forintot szán erre – jelentette ki a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár Kőszegen. Mosóczy László elmondta: a források kétharmadát a vasúti infrastruktúra korszerűsítésére, egyharmadát pedig a vasúti kocsik minőségi cseréjére fordítják.

A klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik legfontosabb eleme a közlekedés villamosítása - mondta Steiner Attila az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. A napokban átvett eCitaro elektromos meghajtású autóbuszok a főváros vonzáskörzetében közlekednek majd, egy feltöltéssel akár 240 kilométert is képesek megtenni. Az első 40 darab elektromos autóbusz vásárlása és a kapcsolódó töltőállomás 6 milliárd forint támogatással valósul meg.

Külföldön tanuló magyarokat segítő javaslatokat tesz a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs a kormánynak - közölte Novák Katalin, a testület vezetője. A családokért felelős tárca nélküli miniszter a testület ülése után azt mondta: azok a külföldön tanuló magyarok, akik Magyarországon szeretnének gyakornoki munkát vállalni, ehhez valamilyen támogatást kapnának. Továbbá azok az Egyesült Királyságban tanuló magyarok, akik eddig diákhitelt vettek igénybe, a Brexit után is megkaphatnák ezt a lehetőséget.

Csökkent a fizetések vásárlóértéke júniusban a magas infláció miatt. A KSH adatai szerint 5,3 százalékos infláció mellett 1,7 százalékos volt a csökkenés. Az átlagkereset emelkedése jelentősen elmaradt az előző hónapokban mérttől, mert a növekedés ütemét erőteljesen visszafogta az egészségügyben kiosztott rendkívüli juttatás. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 284.800 forint volt az első félév végén.

Leadta az ellenzéki előválasztáshoz szükséges ajánlásait az Országos Előválasztási Bizottságnak a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje. A DK sajtóirodája azt közölte: Dobrev Klára elsőként adta le az összegyűlt ajánlásokat. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője több, mint 60 ezer ajánlást gyűjtött hat nap alatt. Dobrev Klárán kívül eddig Karácsony Gergelynek, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös jelöltjének gyűlt össze a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer ajánlás.

A nyomozóhatóság szerint azonosították a Borkai Zsolt győri polgármestert megbuktató „ördög ügyvédjét”, a meggyanúsított Czeglédi Csaba tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz. Ibolya Tibor fővárosi főügyész annyit közölt, hogy a jogász végzettségű személyt már nem bűnsegédlettel, hanem a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

Az unió belügyi biztosa szerint Európai Uniónak és tagállamainak meg kell akadályozniuk újabb migrációs és humanitárius válság kialakulását, amely egyben biztonsági kockázatokkal is járhat. Kiemelte: nemzetközi szervezetek segítségével támogatást kell mozgósítani Afganisztánba és az azzal szomszédos országokba a rászorulók megsegítésére. Pintér Sándor magyar tárcavezető azt emelte ki, hogy az afganisztáni helyzettel foglalkozó uniós nyilatkozat olyan elképzeléseket fogalmaz meg, amelyeket a magyar kormány már 2015-ös migrációs válsággal kapcsolatban is hangoztatott.

Alig két héttel a tálib hatalomátvétel után megnyíltak Kabulban az iskolák és egyes üzletek. Néhány bank is újranyitotta a nagyobb fiókjait - jelentette a dpa német hírügynökség. Afganisztánt keddre virradóra hagyták el az utolsó amerikai katonai repülőgépek, fedélzetükön katonákkal és a még Kabulban maradt diplomáciai személyzettel. A tálibok ezután bevonultak a kabuli repülőtérre is, a radikálisok egyik szóvivője azt ígérte: Kabul biztonságos lesz, és az embereknek nem kell aggódniuk.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×